Lezersbrief

'Wat word ik moe van het­ gezeik in het basisonderwijs'

'Leraren­tekort? Dat is er helemaal niet,' schrijft Patty Roos in een lezersbrief. 'Ze zitten ziek thuis of ze werken heel erg parttime of ze zijn iets anders met hun leven gaan doen.'

null Beeld anp
Beeld anp

Wat word ik moe van het ­gezeik in het basisonderwijs. Leraren­tekort? Dat is er helemaal niet. Er zijn plenty leraren, alleen staan ze niet voor de klas.

Ze zitten ziek thuis of ze werken heel erg parttime of ze zijn iets anders met hun leven gaan doen. Ga dáár eens over nadenken. Hoe komt het toch dat al die mensen niet meer voor de klas (willen) staan?

Hou op met geld stoppen in commerciële bureaus, in wekenlang zoeken naar een geschikte leraar, in het versneld opleiden van mensen.

Besturen van Amsterdam: ga ­samenwerken, trek één lijn en stuur die kinderen zonder (goede) leraar en masse naar huis. Ze hebben namelijk recht op goed onderwijs. Ga voor kwaliteit en ga voor langdurige oplossingen.

Beste ouders: jullie zouden helemaal geen 'pleisterplakoplossingen' voor de klas van jullie kinderen moeten willen. Jullie kinderen verdienen beter. Scholen zijn geen kinderopvang, maar onderwijsinstellingen. Drieduizend kinderen die thuiszitten. Ik ben benieuwd of 'Den Haag' dan eindelijk over de brug komt.

De oplossing is echt heel simpel. Geld. De werkdruk moet omlaag.

Al die toffe, startende leerkrachten die dachten: 'Euh, zó hard werken voor dit geld? Ik ga maar snel iets ­anders doen', komen dan misschien terug. Al die mannen die in de meeste gezinnen nog steeds kostwinner zijn, komen dan misschien ook terug.

Er wordt nu ingezet op starters, ­onder andere door te helpen met ­woningen. Maar volgens mij moeten we juist zuinig zijn op de mensen die er zitten, de harde, ervaren kern. Want die vangt alle klappen op en is het meer en meer beu. Die ­dreigen 'we' kwijt te raken.

Investeer in onze kinderen want ze verdienen het!

Patty Roos, leerkracht op basisschool De Achthoek, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden