Plus

Wat maakt een man een man?

De in Amsterdam geboren en getogen schrijver James Worthy (35) probeert op maandag, woensdag en vrijdag iets van het leven te begrijpen.

James Worthy Beeld Agata Nowicka
James WorthyBeeld Agata Nowicka

Matthias Schoenaerts is uitzonderlijk gepassioneerd aan het tafeltennissen in een televisieprogramma. De Vlaamse acteur draagt een spijkerjasje en om zijn nek zit een sjaal die er niet echt warm, maar wel duur uitziet. Als een wispelturige postduif gaat het pingpongballetje van links naar rechts.

Ik kijk naar twee mannen die zich volledig hebben vastgebeten in het onbeduidende. Dit is geen vriendschappelijk potje tafeltennis tussen twee amateurs, nee, dit is, op dit moment, het belangrijkste sportevenement sinds de bokspartij tussen Muhammad Ali en Joe Frazier. Dit gaat verder dan sport. Dit gaat om het vieren van de mannelijkheid. Die krankzinnige mannelijkheid.

Ik ben al sinds mijn geboorte een man, maar ik weet nog steeds niet wat een man is en wat een man doet. Wat maakt een man een man? Ik heb nog nooit een band verwisseld of vuur gemaakt zonder hulp van een aansteker of een lucifer. Ik heb nog nooit een dier doodgeschoten of op een slagveld gestaan met een leeg geweer in mijn handen en een fotootje van mijn vrouw en kind in mijn borstzak. Een man vecht. Een man vernielt. Hij bouwt op en hij breekt af. Een man gebruikt altijd zijn handen, maar eigenlijk nooit om iets mee te voelen. We mogen niets voelen.

Theo Maassen en Matthias Schoenaerts zijn nog steeds aan het tafeltennissen, en ik ben van die twee mannen aan het genieten zoals ik nog nooit van twee mannen heb genoten. Dit heeft vast ook iets met mijn leeftijd te maken, want hoe ouder ik word, hoe minder angst ik voel om voor homoseksueel uitgemaakt te worden als ik iets positiefs over een andere man zeg.

Ik val helemaal niet op mannen, maar ik kan kennelijk wel verliefd op ze worden. Het gaat ook niet om seksuele opwinding, maar om een soort levensopwinding en waardering.

Theo wint de wedstrijd, Matthias ontploft, en ik geniet van hoe mannen van alles een wereldkampioenschap kunnen maken. We maken de belangrijke dingen onbelangrijk en de onbelangrijke dingen maken we heel belangrijk, en zo maken mannen in feite dus alles belangrijk.

Theo en Matthias knuffelen elkaar. Ik vind dat mooi. Vroeger gaven mannen elkaar enkel een hand, nu knuffelen we elkaar. We omarmen ons eigen man-zijn. We zijn geen ridders en Vikingen meer, nee, de harnassen en helmen hebben plaatsgemaakt voor een prachtig soort kwetsbaarheid. De mannelijke dapperheid heeft plaatsgemaakt voor het simpelweg durven voelen.

Ik spoel de beelden terug en kijk nog eens naar de knuffel. Misschien is dat wel wat een man een man maakt. Dus niet zijn geld, zijn vrouw, zijn auto's, zijn moed, of de dierenkoppen aan zijn muur, maar gewoon het simpele feit dat hij de ballen heeft om voor heel eventjes verliefd te kunnen worden op een andere man.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden