Opinie

‘Wat goed dat je als freelancende vader verlof neemt!’

Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Opdrachtgevers en collega’s, ouders en niet-ouders, mannen en vrouwen, lijken verlof te zien ‘als een dappere poging die waarschijnlijk toch niet lukt’. Dat schrijft Thomas van Neerbos in deze lezersbrief.

‘Wat goed dat je verlof neemt!” is steeds het eerste dat ze zeggen.

Ik neem inderdaad verlof, want ik word bijna vader, verheug me daar enorm op, en wil er zo veel mogelijk zijn. Omdat ik freelancer ben, behulpzame collega’s heb en mijn best heb gedaan op de planning, is dat goed gelukt: bijna twee maanden. Een groot goed.

Natuurlijk voel ik zenuwen over maanden zonder inkomsten, omdat er voor de freelancende ‘partner van’ geen enkele tegemoetkoming bestaat. Maar ik voel vooral dat mijn verlof bij anderen verre van een voldongen feit is.

Want na die ‘wat goed dat je verlof neemt!’ volgt vaak iets als: “En dan ben je helemaal niet beschikbaar? Ook als deze klus alleen in november kan? Is het dan mogelijk om wel even online mee te kijken? En een vrijdagmiddag, of zaterdagochtend, zou dat kunnen?”

Opdrachtgevers en collega’s die ik het vertel, ouders en niet-ouders, mannen en vrouwen, lijken mijn verlof te zien als een dappere poging die waarschijnlijk toch niet lukt. Alsof ik ga proberen een maand niet te drinken, maar iedereen weet dat ik dat nooit volhoud. Of ik dan niet alvast een uitzondering voor hun feestje wil maken: “Weet je echt zeker dat je niet meewil vanavond?”

Helemaal geen ramp natuurlijk, maar het doet me twijfelen. Weten zij iets dat ik niet weet? Blijf ik deze reacties krijgen? Krijg ik ze omdat langer verlof voor vaders nog relatief nieuw is? Of omdat het minder belangrijk lijkt, of is, dan het verlof van moeders?

Ik denk dat het vooral komt omdat ik het verlof zelf ‘neem’. Het is mijn keuze, en die kan ik dus ook aanpassen. Als het zou moeten, voor alle ouders verplicht én betaald een maand, zou er geen twijfel zijn, bij anderen of bij mij. Het compliment ‘Wat goed dat je dat doet’ is de belichaming van de keuze: wat goed dat jij hiervoor kiest.

Als het zou moeten, krijg ik er geen complimenten meer voor, maar hoef ik het ook niet zeventien keer te herhalen of te verklaren. “Wat goed dat je dat moet!”

Thomas van Neerbos, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden