Opinie

'Wat ga jij doen voor Amsterdam in 2025?'

Het college komt met een visie op de stad in 2025. Stichting Amsterdam 750 jaar hoopt dat het jubileumjaar een toekomst van brede samenwerking inluidt.

Op weg naar 2025 zaten in 2012 al Amsterdammers te brainstormen in de Oude Lutherse KerkBeeld Jean-Pierre Jans

Binnenkort zal het nieuwe gemeentebestuur van Amsterdam naar buiten treden met zijn visie op 2025, het jaar dat de hoofdstad 750 jaar bestaat.

Minder dan twee bestuurstermijnen is de stad verwijderd van het grote feest dat in potentie de hele metropool in beweging kan brengen.

Bij de voorbereiding spraken de vier politieke partijen met deskundigen en hielden zij hoorzittingen om van burgers te horen hoe zij denken dat de stad beter kan.

Zo'n open aanpak volgen wij als stichting 'Amsterdam 750 jaar' ook. Als burgerinitiatief menen wij dat de stad mateloos kan profiteren van de viering van haar 750-jarig bestaan mits alle Amsterdammers ook de kans krijgen om aan die toekomst actief bij te dragen.

In 1975, nu 44 jaar geleden, vierde de hoofdstad haar 700-jarig bestaan. Dat was een fantastisch feest. Sail, de marathon van Amsterdam en het Kwakoe Festival zijn slechts enkele voorbeelden van initiatieven die toen door de burgers samen met het stadsbestuur tot stand zijn gebracht. In 2025 willen wij weer zo'n machtige legacy creëren.

Barstensvol ideeën
Al sinds 2011 treft de stichting 'Amsterdam 750 jaar' voorbereidingen voor 2025. In dat jaar organiseerde Paul Scheffer als bezetter van de Wibautleerstoel een aantal Amsterdamlezingen over 2025.

Een van de sprekers was Eberhard van der Laan, toen juist aangetreden als burgemeester. Hij sprak over het verlangen naar een Derde Gouden Eeuw.

Kort daarna volgde overleg tussen Scheffer en het toenmalige gemeente­bestuur die uitmondde in twee ambtswoninggesprekken.

Tijdens die bijeenkomsten kwam Ila Kasem, directeur van Van de Bunt Adviseurs, met het voorstel om honderd jonge medewerkers van tien Amsterdamse bedrijven toekomstscenario's en ideeën te laten maken voor Amsterdam 2025.

In september 2012, na afloop van de intreerede van Zef Hemel op de Wibautleerstoel, kwamen voor de eerste keer honderd jonge mensen bijeen om te brainstormen over 2025.

De volgende dag kopte Het Parool: 'Barstensvol ideeën op naar het jaar 2025'. Daarna volgden zes bijeenkomsten op verschillende locaties in de stad waarin de toekomstscenario's voor de stad werden gemaakt.

Eind april 2014 ontving het toenmalige college van burgemeester en wethouders het resultaat in de vorm van een bidbook vol ideeën voor 2025, variërend van een Amsterdamse Stadsloterij tot een festival op de Ring A10, van een brug over het IJ tot een Stimuleringsinstituut voor Stedelijke Samenwerking.

Club van 750
Sindsdien organiseert de stichting samen met Pakhuis de Zwijger een jaarlijks programma met telkens een feestelijke bijeenkomst op 27 oktober, de verjaardag van Amsterdam. Elke verjaardag geeft een bijzondere Amsterdammer een 'Amsterdamlezing'.

Ook is er een 'Club van 750' waarvan iedere inwoner lid kan worden. Tegen een geringe jaarlijkse vergoeding wisselen de leden ideeën uit en dragen zij bij aan de ideevorming rond de toekomst van Amsterdam. Aanmelden kan via de website van Pakhuis de Zwijger.

Tegelijkertijd werkt de Amsterdam Economic Board aan vijf maatschappelijke vraagstukken die zij in 2025 tot een oplossing wil brengen en in 2017 kwam de Amsterdamse Ondernemers Vereniging Oram met een 'Blauwdruk voor de Derde Gouden Eeuw'.

Tijdens de viering van haar eeuwfeest bood voorzitter Paul Wevers dit bidbook aan aan wethouder en locoburgemeester Kajsa Ollongren. Daarin schetsten de onder­nemers een toekomstbeeld van 'een gezond Amsterdam waar iedereen zich optimaal kan ontplooien'.

Zo zijn er inmiddels tal van organisaties die over de toekomst van stad en regio actief nadenken en een bijdrage willen leveren.

Onorthodoxe samenwerking
Om alle ideeën van burgers, politiek en ondernemers recht te doen is brede, onorthodoxe samenwerking nodig. Wij denken dat dit de Stopera overstijgt. Amsterdam is een eigenwijze stad. Als burgerinitiatief wil de stichting 'Amsterdam 750 jaar' een stimulerende en verbindende rol spelen.

Onze vraag aan iedereen is: wat ga jij doen voor Amsterdam in 2025?

Alleen wanneer Amsterdammers zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun toekomst kan de stad een periode tegemoet gaan die wijlen burgemeester Eberhard van der Laan in 2011 aanduidde als de Derde Gouden Eeuw. Het is aan het nieuwe bestuur om de burgers deze ruimte en dit vertrouwen te geven. Een nieuwe culturele bloeiperiode wensen wij alle huidige én toekomstige Amsterdammers toe.

Het bestuur van stichting Amsterdam 750 jaar: Paul Scheffer, Ila Kasem, Zef Hemel, Martijn Kleijwegt, Simone Richardson, Duncan Stutterheim, Hussein Suleiman, Heleen ­Terwijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden