Lezersbrieven

‘Wat een beloning, wat is dit koude, trage voorjaar intens mooi’

Een overzicht van de korte, ingezonden brieven uit de krant van maandag 17 mei.

Het bloesempark in het Amsterdamse Bos.  Beeld ANP
Het bloesempark in het Amsterdamse Bos.Beeld ANP

Het trage voorjaar

Natuurlijk snak ik ernaar om de jas aan de kapstok te laten, op een terras zonder verwarmer te kunnen zitten. Zeker na deze ophokwinter. Maar oh, wat een beloning, wat is dit koude, trage voorjaar intens mooi! Alles groeit, maar vooral bloeit als nooit tevoren.

De bloesems zo talrijk dat de takken er bijna onder bezwijken, de kleuren van de bloeiende azalea’s en de rododendrons doen pijn aan mijn ogen door hun overdaad aan bloemen en felheid van kleur. In de berm langs het wandelpad, een catwalk voor onkruid, pronken paarse hondsdraf, witte dovenetel en oplichtende vergeet-mij-nietjes.

Wandelen in het Westerpark… even alle beperkingen vergeten.

Marian Grobbink, Amsterdam

Kamikazekoeriers

Ik hou m’n hart vast voor de komst van de nieuwste trend, flitsbezorgdienst Gorillas: onderbetaalde en ongetwijfeld onderverzekerde kamikazekoeriers die met gevaar voor eigen leven én dat van de overige verkeersdeelnemers binnen 10 minuten een boodschapje bij een klant moeten langs­fietsen. Een boodschapje als een pak koffie of een pond tomaten.

Bent u ook zo benieuwd wat de gemeente gaat doen voor de verkeersveiligheid van de Amsterdammers, terwijl de eerste toeristen ook alweer rondslingerend op de fiets zijn gesignaleerd?

Anne van den Bergh, Amsterdam

Bel onder voorbehoud

De woningmarkt is volkomen oververhit volgens de krant van afgelopen zaterdag. Toen wij vier jaar geleden zochten was het ook al zo. Het zag ernaar uit dat we niet meer in Amsterdam zouden kunnen gaan wonen. Totdat ik op het idee kwam om huizen te bellen die verkocht zijn. Dat klinkt gek maar in Nederland kennen we ‘ verkocht onder voorbehoud’.

Wat je regelmatig ziet is dat een huis wat ‘verkocht’ is weer op de markt komt. Blijkbaar kreeg men de financiering niet rond. Dus na negen keer gehoord te hebben dat het huis verkocht was hoorde ik de tiende keer dat de verkoop gebouncet was. Dit was ’s ochtends en wij hebben diezelfde middag een bod gedaan. Als je je verplaatst in de verkopende partij kun je je indenken dat die na het eerste telefoontje van de makelaar er goed de p in hebben. Als er dan meteen een telefoontje volgt met een nieuw bod dan doe je dat altijd. Zo wonen wij nu toch in Amsterdam.

Robbert Jansen Kanado, Amsterdam

Kansenongelijkheid

Het artikel over de inrichting van het (basis-)onderwijs in Finland (Het Parool, 15 mei) zou een mooie inspiratiebron kunnen zijn voor de situatie in Nederland. De praktijk laat zien dat een dergelijk systeem dus heel goed kan uitpakken. Het geworstel met kansenongelijkheid zou met dit onderwijssysteem echt achterwege kunnen blijven.

De criticasters van een verlengde brugperiode zullen hiermee ongetwijfeld overtuigd kunnen worden.

Hoe mooi zou het zijn, als we met het Fins model het onderwijs in Nederland de komende decennia zouden kunnen inkleuren. Hopelijk hebben veel politici hiervan kennisgenomen.

Kees Francino, Wijk bij Duurstede

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden