Theodor Holman. Beeld Artur Krynicki
Theodor Holman.Beeld Artur Krynicki

Wat drijft Poetin? Van Nero tot Stalin – gestoordheid lijkt een voorwaarde om de hoogste baas te zijn

PlusTheodor Holman

Theodor Holman

Nou, we krijgen dus sancties tegen Rusland.

Ik zag Poetin maandag op de tv en ik vond hem een plofkop hebben. Was hij wel gezond?

Onmiddellijk moest ik denken aan oud-hoofdredacteur Wouter Gortzak, die me destijds verbood om uiterlijkheden van iemand op de hak te nemen. “Dat deden de nazi’s, onze krant streed daartegen.” Sindsdien voel ik me altijd schuldig als ik het doe.

Van Caligula tot Nero, van Stalin tot Hitler – gestoordheid lijkt een voorwaarde om de hoogste baas te zijn. Ik snapte dat vroeger niet, tegenwoordig veel beter. Zeker na het lezen van Richard III van Shakespeare.

Waanzin geeft kracht. De waanzinnige heeft ruimte nodig voor zijn paranoia en overige angsten. Hij gaat dwars door alles heen. Normen en waarden gelden niet voor hem, die zitten zijn waanzin in de weg.

Ik was ooit in een psychiatrische inrichting om de schrijver A. Moonen te bezoeken toen een man (die later een directeur van een groot bedrijf leek te zijn) buiten zinnen van woede raakte. Hij werd meteen afgezonderd. Het rare was dat andere patiënten ook begonnen te schreeuwen, alsof ze aangemoedigd werden. Binnen kleine ruimtes zijn stoornissen klaarblijkelijk tamelijk besmettelijk.

Rutte zei maandag bij Jinek dat Poetin ‘natuurlijk totaal paranoia’ is. Hij kent hem.

Strijd – hoe klein ook – verandert onmiddellijk het taalgebruik.

Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, houdt niet op te vertellen dat niet Rusland met sancties moet worden bestookt, maar juist Oekraïne. Dat is de agressor en de terroristische staat. En die sancties? Lavrov vindt ze ‘onnodig,’ want Rusland stuurt juist een ‘vredesmissie.’ “Het Westen vindt altijd wel een reden om ons sancties op te leggen, wij zijn eraan gewend,” zei hij laconiek. Hij weet dat Rusland de sancties zal uitleggen als terroristische maatregelen van het Westen. Zij zullen de gaskraan dichtdraaien.

En wij?

Wij zullen het koud krijgen.

Er ligt nog gas onder de grond, maar daar mogen we niet aankomen. Mogen we dat echt niet, Groningers? Inflatie zal oplopen. Het geld raakt op. Armoede neemt toe. Niemand kan meer een huis kopen. In een Bierkeller zullen eerst tribunalen worden gehouden en daarna wordt ons een heerlijk land voorgehouden.

Daar heb je dan een waanzinnige leider voor nodig.

Iemand die niet in de wetenschap gelooft, die gelooft dat 9/11 een complot is. Iemand die steeds racistischer wordt, meer en meer nazisympathieën ontwikkelt.

Gelukkig ontbreekt zo iemand in Nederland.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden