Opinie

Wat bezielde de burgemeester om het debat in Argan te stoppen?

Het gesubsidieerde jongerencentrum Argan volgde eerder deze maand het advies van de gemeente geen debat te organiseren met een radicale beweging. Volgens Khalil Aitblal is het tijd voor een zelfstandigere opstelling.

Debat in jongerencentrum Argan over Fatwas Beeld Amaury Miller/ Het Parool
Debat in jongerencentrum Argan over FatwasBeeld Amaury Miller/ Het Parool

Jongerencentrum Argan organiseerde 9 oktober een debat in Amsterdam tussen Okay Pala van Hizb ut-Tahrir en imam Yassin Elforkani. De gemeente 'adviseerde' Argan niet door te gaan met het debat vanwege deelname van de voorman van Hizb-ut-Tahrir en schermde ermee dat ze subsidie verleent. Bijt nooit in de hand die je voedt - Argan deed gedwee wat de gemeente vroeg.

De discussie barstte los. De meerderheid van de gemeenteraad keerde zich tegen het schrappen van het debat. Jan Paternotte van D66 waarschuwde de burgemeester: 'Dit willen we niet nog eens meemaken. Je moet extreem voorzichtig zijn met een koppeling tussen subsidie en het voeren van debatten.'

De gevoelige snaar is weer geraakt: moeten we onder het mom van veiligheid onze vrijheid van meningsuiting, een democratisch goed, inleveren?

Marginaal
Wat is er toch aan de hand bij de gemeente Amsterdam? Hizb ut-Tahrir (HuT) bestaat sinds jaar en dag in Amsterdam. Dat ze tegen de democratie zijn en een kalifaat willen opzetten in de Arabische wereld, is al jaren bekend. Zo ook hun positie in de moslimgemeenschap: marginaal.

In de tijd dat de Poldermoskee nog bestond, kregen ze daar volop de gelegenheid hun opvattingen te etaleren en ter discussie te stellen. Geen wonder dat veel weldenkende moslims toen al gauw doorhadden dat hun boodschap 'als een haspel in een zak sloot', oftewel kant noch wal raakte. Vanwaar nu die krampachtigheid bij de gemeente?

Nu ziet HuT weer een gaatje om in te springen met hun gemakkelijke riedeltje. De gemeente helpt hen een handje door ze veel interessanter te maken dan ze zijn. Pala wordt nu massaal uitgenodigd door politieke partijen en andere (witte) instanties. Het doel, extremisten minder podium geven, wordt dus niet bereikt, integendeel. Een duidelijk signaal dat Amsterdammers niet accepteren dat we elkaar de mond snoeren.

Katalysator
Ik snap werkelijk niet dat de gemeente dit doet. En dat in een stad als Amsterdam, die al jaren bekendstaat om haar diversiteit en scherpte in de debatten die hier georganiseerd worden. Het was nota bene Argan dat de laatste jaren zijn nek uitstak en als katalysator de spanningen in de stad in goede banen wist te leiden. Argan zou de gemeente moeten adviseren in plaats van andersom.

Ik vraag mij bovendien af hoe dit zich met het landelijke beleid gaat verhouden. Doet de gemeente wat ze zelf wil ondanks het 'advies' van de ministerie van Sociale Zaken ruimte te geven aan debat?

Als het de bedoeling is een signaal af te geven aan zelforganisaties in de stad, dat zij meer uit moeten gaan van hun eigen krachten, dan kan ik het plaatsen. Sterker nog, dan ben ik het er roerend mee eens. Zelforganisaties moeten zich wat meer los durven koppelen van die verstikkende afhankelijkheid van de gemeente. Knip die ketting los. Als organisaties miljoenen kunnen inzamelen voor de bouw van een moskee of een hulpactie voor Syrië, dan kunnen ze dat ook voor de ontwikkeling van een gezonde (islamitische) infrastructuur voor de toekomst van hun eigen kinderen in de stad.

Koppel je los. Volledig los. Blijf openstaan voor partnerschap, maar blijf selectief, scherp en zelfvoorzienend. Alleen dan kunnen wij, Amsterdammers, het recht in stand houden onze opvattingen en die van de radicalen onder ons te uiten - en ze van een weerwoord te voorzien.

Khalil Aitblal is internationaal adviseur interreligieuze relaties en oud-woordvoerder van de Unie van Marokkaanse Moskeeën Amsterdam.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden