Karin Spaink Beeld Wolff
Karin SpainkBeeld Wolff

Wat als je robot voor je geliefde valt?

PlusKarin Spaink

Karin Spaink

Londen, begin jaren tachtig. Engeland verliest de Falklandoorlog verpletterend. Kort daarna stort het land zich onder Thatchers leiding in een Brexit avant la lettre. Mobiele telefoons zijn alom.

Charlie, die zijn kostje bij elkaar scharrelt door via zijn computer op de beurs te handelen, stopt de erfenis van zijn ouders in de aanschaf van een van de eerste humanoïde AI’s: Adam.

Charlie vraagt zijn buurvrouw, Miranda, om samen met hem Adams karaktertrekken te programmeren. Deels omdat hij zo wil voorkomen dat hij Adam naar zijn eigenbeeld instelt en deels omdat een gezamenlijk project hem een goede tactiek lijkt om de banden met Miranda, op wie hij een oogje heeft, aan te trekken.

En Alan Turing leeft nog: aan hem hebben we die wandelende robots te danken, net als de zelfrijdende auto’s die de straten vullen en natuurlijk die eerste 25 Adams en Eva’s die in de handel werden gebracht.

Ian McEwans boek Machines Like Me is een pareltje. Charlie krijgt Miranda, maar ook Adam verlieft zich in haar, en begint haiku’s te schrijven om daaraan uiting te geven. Adam neemt de beurshandel van Charlie over en bouwt een armzalige 30 pond uit tot ruim een ton.

De eerste barst in de idylle: als Charlie op een dag de uitknop in Adams nek wil gebruiken, grijpt die zijn arm en breekt zijn hand. Via via leert Charlie dat bijna al Adams soortgenoten hun uitknop onklaar hebben weten te maken.

Waarin hun Adam lijkt te verschillen van zijn AI-familieleden, is zijn gehechtheid en zijn levenslust. Er duiken berichten op van andere Adams en Eva’s die zelfmoord hebben gepleegd, zichzelf doelbewust tot domme automaten hebben gereduceerd.

Charlie en Miranda ge­loven – en ja, dat is een zelf­felicitatie via een omweg – dat het de liefde is, die Adam overeind houdt. Zij houden ook van hem.

Maar het schuurt. Terwijl Adam als volwaardig gezinslid functioneert, meent Charlie hem soms te kunnen commanderen; de gedachte dat hij Adams eigenaar is en hem beperkingen mag opleggen, blijft altijd op de achtergrond aanwezig.

Miranda en Charlie verloven zich – Miranda’s vader weet niet zeker wie van de twee mannen in haar leven de robot is.

Langzaam ontspoort de situatie. Adam, met zijn grote aanpassingsvermogen, blijkt uiteindelijk toch niet de bijna-mens te zijn die hij leek: enerzijds is zijn verstand en begrip groter, maar anderzijds is zijn logica meer ­rigide – of misschien schuwt hij de morele consequenties van zijn inzichten gewoon minder dan Miranda en Charlie doen.

Adam doet iets wat rechtvaardig is, maar Miranda ten gronde kan richten. Uit wanhoop maakt Charlie Adam defect. (Wat hem op een venijnige uitbrander van Alan Turing himself komt te staan.)

Machines Like Me is een subliem boek. McEwan werkt ons onvermogen uit om een brein te doorgronden, dat ver boven ons staat, maar ook: hoe belangrijk schipperen is om onszelf en ­onze wereld overeind te houden.

Zonder compromis zijn we ­nergens.

Reageren? k.spaink@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden