Jaap de Groot. Beeld Artur Krynicki
Jaap de Groot.Beeld Artur Krynicki

Wachten op Super League 2.0

PlusJaap de Groot

Jaap de Groot

Een miljardenproject als de Super League lanceren en dan volstaan met een persbericht. Deze belabberde start, zonder een doortimmerd beleidsplan, geeft vooral aan hoe hoog de financiële nood is. Zo zitten Real Madrid en Barcelona al opgescheept met een jaarlijks tekort van 400 miljoen euro.

Daarbovenop wordt, na twee coronajaren, in 2022 het seizoen opnieuw gedevalueerd omdat dan van 21 november tot 18 december het van corruptie doordrenkte WK in Qatar doodleuk doorgaat. Ook dit ‘winter-WK’ is een factor geweest om een van de bonden onafhankelijke Super League op te richten. Om te voorkomen dat de topclubs hun dure vedetten moeten afstaan, wat onvoldoende inkomsten tot gevolg zou hebben. Dankzij de gênante presentatie lijkt die optie nu verdampt.

Dus worden in het najaar van 2022 de competities onderbroken en kunnen de fans het na het WK verder met uitgebluste vedetten doen. Met dank aan de bonden, inclusief de KNVB, die geen consequenties verbinden aan de door Qatar betaalde steekpenningen. En laten uitgerekend KNVB, Uefa en Fifa nu gezamenlijk verkondigen dat zij het belang van ons voetbal en de fans hebben verdedigd.

Inclusief Fifa-baas Gianni Infantino, die in 2018 van Japanse en Arabische investeerders nog een aanbod van 25 miljard dollar kreeg om vijf WK’s voor clubs en vijf mondiale Nations Leagues te organiseren. Net als de Super League een directe ondergraving van de Champions League. Ook toen reageerde Uefa-voorzitter Aleksander Ceferin furieus, inmiddels trekt hij samen met Infantino ten strijde tegen de rebellerende topclubs.

Infantino werd toen door het Fifa-congres teruggefloten, waarna hij een tweede poging waagde via een Fifa Club World Cup met 24 teams, goed voor een budget van 1 miljard euro en tot 25 miljoen aan startgeld per Europese deelnemer.

Toen er begin 2020 nog geen sponsor aan boord was, haakte de European Clubs Association (ECA) af. Vervolgens bood Infantino de Europese clubs aan medeaandeelhouders van deze World Cup te worden.

Dus de man die deze week tijdens het Uefa-congres solidariteit predikte, wilde een jaar geleden nog een kopie van de Champions League organiseren en Europa een status aparte geven ten opzichte van de andere continenten. Daarna volgden de gesprekken tussen de topclubs en de Amerikaanse miljardair Stephen M. Ross en de bank J.P. Morgan. Dit gebeurde buiten de ECA om, al wist Ajaxdirecteur en ECA-bestuurslid Edwin van der Sar er wel van. Over zijn absentie zei hij: “Daar is Ajax nog niet groot genoeg voor.”

Vandaar deze week de late reactie. Omdat ook Ajax al jaren naar de Super League lonkt, werd even tot tien geteld. Pas na het afhaken van de Engelse clubs meldde Ajax teleurgesteld te zijn in de gang van zaken. Intussen wachtend op een beter moment om zich bij Super League 2.0 aan te sluiten. Want dat die er gaat komen, is alleen een kwestie van tijd. Ondanks alles.

Jaap de Groot schrijft in Het Parool wekelijks een column over sport. Lees al zijn columns hier terug.

Reageren? j.degroot@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden