Lezersbrief

‘Wachten op contactonderzoek dat maar niet komt’

Pleun van Vliet schrijft in deze ingezonden brief over het contactonderzoek in Amsterdam. ‘Ik wacht een dag op een telefoontje van de contactonderzoeker. Dat komt niet.’

Buiten de GGD voeren ook commerciële organisaties coronatests uit, zoals Medicorps hierboven. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Buiten de GGD voeren ook commerciële organisaties coronatests uit, zoals Medicorps hierboven.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Op 19 december word ik gebeld door iemand die ik vijf dagen geleden heb gezien. Hij is ziek en positief getest op het coronavirus. Omdat ik mijzelf de afgelopen tijd ook niet lekker heb gevoeld en mijn zoon van 14 jaar een kwetsbare gezondheid heeft, bel ik meteen de GGD om een gezamenlijke testafspraak te maken.

Dat blijkt niet te kunnen. Omdat er door de GGD een contactonderzoek is gestart, moet ik wachten totdat de contactonderzoekers mij hebben gebeld. Zij zullen mij vervolgens een nummer toekennen waarmee ik een coronatest kan ondergaan. Wanneer dat gebeurt, weet niemand. Maar tot dat moment moet ik met mijn zoon in quarantaine.

Ik vraag de GGD waarom ik niet zelf initiatief kan nemen; tenslotte wil ik niet voor een ondefinieerbare periode aan huis gekluisterd zitten als dat niet hoeft, en bovendien heeft mijn zoon een kwetsbare gezondheid. Men vertelt mij dat er op deze manier rekening wordt gehouden met de testcapaciteit, die ‘overbelast’ zou zijn.

Ik kijk op de website coronatest.nl. Volgens het schema kan ik nog vandaag op meerdere tijdstippen terecht voor een test. Maar dat mag dus niet. Ik wacht een dag op een telefoontje van de contactonderzoeker. Dat komt niet.

Op 20 december bel ik de GGD opnieuw voor een gezamenlijke afspraak. Ditmaal verzwijg ik het verhaal van contactonderzoek. Mijn zoon en ik kunnen enkele uren later al terecht in de teststraat. Daar is niemand. Vijf minuten later staan we vers getest opgelucht weer buiten.

Op 21 december heeft de contact­onderzoeker van de GGD ons nog steeds niet gebeld. Wel hebben we via e-mail bericht gekregen dat we geen corona hebben. Gelukkig maar, we kunnen weer naar buiten.

Pleun van Vliet, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden