Lezersbrief

‘Wacht met gebruik vaccin tot het klaar is’

Het is beter om te wachten tot het coronavaccin volledig ontwikkeld is. Dat schrijven Thomas Brouwers en Ben van der Zeijst, respectievelijk promovendus en emeritus hoogleraar, in deze lezersbrief. ‘Mensen willen de zekerheid dat de bijwerkingen tijdelijk en ongevaarlijk zijn.’

Thomas Brouwers en Ben van der Zeijst
null Beeld ANP
Beeld ANP

Hoogleraar Marcel Levi betoogde in een interview van Het Parool dat de Nederlandse overheid de veiligheidseisen voor coronavaccins moet afzwakken. Zijn argumentatie: ‘De gevaren daarvan − bijwerkingen, in sommige gevallen misschien zelfs ernstig − kunnen toch nooit schadelijker zijn dan wat er nu met het land gebeurt?’

Van de ongeveer 50.000 mensen die al zijn ingeënt met het vaccin van AstraZeneca, kreeg er slechts één last van ernstige bijwerkingen. Hiervan staat niet eens vast dat die het gevolg waren van het vaccin.

Toelating van vaccins met het door Levi gestelde risico dat een op de vijftigduizend gevaccineerden er tijdelijk ziek van wordt, is zeker een voordeel voor 65-plussers van wie 4 tot 15 procent van de met Covid-19 geïnfecteerden sterft. Het uiteindelijke doel van de vaccins is echter niet het individu, maar de samenleving te beschermen. Zonder groepsimmuniteit zal Covid-19 rond blijven waren in Nederland en blijven beperkende maatregelen noodzakelijk. Ook voor de risicogroepen, vooral voor degenen bij wie het vaccin niet werkt en bij degenen die zich om religieuze redenen niet laten vaccineren, zal covid een gevaar blijven.

Gezien de mogelijk matige effectiviteit van de vaccins, moet voor groepsimmuniteit 75-100 procent van de bevolking worden ingeënt. Volgens een studie van Ipsos is slechts 71 procent van de Nederlandse bevolking bereid zich te laten vaccineren. Als de bevolking niet het volstrekte vertrouwen heeft dat de vaccins veilig zijn, zullen we in plaats van de benodigde groei waarschijnlijk een afname zien van de vaccinatiebereidheid. Dit is te zien in de VS, waar Trumps druk op het federale medicijnagentschap FDA om het vaccin voor de verkiezingen goed te keuren de vaccinatiebereidheid sterk heeft doen dalen.

Daarnaast zullen mensen mogelijk afgeschrikt worden door de, weliswaar tijdelijke, bijwerkingen die de vaccins veroorzaken (koorts, spierpijn en hoofdpijn). Deze zijn misschien acceptabel voor het ziekenhuispersoneel van Levi, maar niet voor de rest van de bevolking. Mensen willen de zekerheid dat de bijwerkingen tijdelijk en ongevaarlijk zijn.

Ten slotte moeten de klinische studies afgemaakt worden om de effectiviteit van de vaccins te meten.

Levi’s voorstel tot politiek ingrijpen lijkt aantrekkelijk, maar we zijn beter af als we even wachten.

Thomas Brouwers (promovendus vaccininnovatie bij het Paul-Ehrlich-Institut) en Ben van der Zeijst (emeritus hoogleraar vaccins en vaccinatie aan de Universiteit Leiden)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden