Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Waarom wordt Denk beschermd?

Column

Het is onderhand duidelijk: de PvdA is in de steek gelaten door de mensen voor wie ze vroeger opkwamen. De moslims, de arbeiders en de oude socialisten. Het grijpt in elkaar.

De arbeiders voelden zich verdrongen door de moslims en gingen naar de PVV en toen de moslims op eigen benen gingen staan, richtten die hun eigen partij op. En de oude socialisten gingen naar GroenLinks en de SP.

De partij was een tandrad dat andere tandwielen in beweging zette; een versnelling waardoor de Rode Familie uit de bocht vloog.

Wat is sociaaldemocratie nog in dit land?

Een klein partijtje ter grootte van een krant.

En nu zitten we met Denk.

Wat ik vreemd vind, is dat de journalisten die de PVV en FvD al dan niet terecht om de oren slaan, zich nauwelijks laten horen als het om Denk gaat. Het lijkt of links Denk ontziet.

Dat geldt tevens voor het cabaret. Al meer dan tien jaar nemen zogenaamd betrokken cabaretiers Wilders in de maling. En nu is Baudet aan de beurt - allemaal erg leuk, uiteraard - maar ook de comedians branden hun vingers niet aan Denk.

Regeert de angst de humor? Of is humor tegenwoordig alleen voor partijgenoten?

Misschien is aan de bescherming van Denk een achterhaald links piëtisme debet; het noodgedwongen medelijden met de zwakkeren, die allang geen zwakkeren meer zijn en dat verdomd goed weten.

Links vindt kritiek en satire op Denk vaak een signaal van suspect rechts ('Racisme!', 'Fascisme!').

Omdat Denk is geboren uit een veronachtzaamde vetbult van de PvdA, vermoedt men dat die partij links is en dus enige compassie behoeft.

Maar die partij omhelst de ­dictatuur, doet aan identiteitspolitiek, staat sympathiek tegen­over een hereniging van moskee en staat.

Denk staat tegenover de PvdA als Willem Holleeder tegenover wijlen Willem Drees.

Op de universiteiten herleeft het marxisme weer ('Er zat toch iets goeds in dat communisme'). Als dat waar is, dan raakt een gewelddadige revolutionaire beweging ook weer in de mode. Wat doet Denk dan?

Denk is een partij die het Nederlanderschap - wat dat ook moge zijn - ter discussie stelt. Nederland is te weinig islamitisch. Men kan aan het Nederlanderschap knagen, maar als het op is, is het op.

Het zal niet de eerste beschaving zijn die teloorgaat, maar hoe langer de neergang op zich laat wachten, hoe liever mij dat is.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden