Theodor Holman. Beeld Artur Krynicki
Theodor Holman.Beeld Artur Krynicki

Waarom wilde Trump door Woodward worden geïnterviewd?

PlusTheodor Holman

De film of het toneelstuk Woodward/Trump zou ik graag zien. Als uitgangspunt moet dan het volgende week te verschijnen boek Rage van Bob Woodward dienen. Woodward interviewde Trump voor dit boek achttien keer.

Het leverde vooralsnog het nieuws op dat Trump wist hoe dodelijk het coronavirus was, maar hij wilde geen paniek onder de Amerikanen zaaien. ‘He played it down.’

Toch gaat het mij daar niet om.

Bob Woodward (78) – bekend van ‘Watergate’, tevens gezien als een van de allerbeste journalisten ter wereld – mag spreken met Trump (74), van wie bekend is dat hij alle journalisten wantrouwt.

Als ik het scenario mocht schrijven zou de dialoog tussen die twee voor 20 procent politieke zaken bevatten die als kapstok moeten dienen voor het psychologische duel rond de vraag: waarom wilde Trump door Woodward worden geïnterviewd? Er wordt gesuggereerd (Cilizza, CNN) dat Trump twee achilleshielen heeft: hij wil erkenning voor wat hij heeft gedaan, en hij gelooft er heilig in dat hij iedereen kan overtuigen, verleiden. En zou het niet mooi zijn als hij Woodward zou kunnen overtuigen, de journalist die over elke president na Nixon een boek heeft geschreven?

In mijn film – of toneelversie – zou het steeds gaan om de vraag: wie verleidt wie? En hoe? Waar dacht de een de ander te pakken te hebben, en waar ging het mis? In de film Frost/Nixon van Oliver Stone zag je uiteindelijk een ‘zielige’ Nixon. Frost werd biechtvader. Dat zou bij mijn Woodward/Trump niet het geval zijn. Dacht Trump dat hij uiteindelijk Woodward voor zijn karretje had weten te spannen? Hoe moest Woodward wegen wat Trump zei? Waren het allemaal leugens? Of juist niet? Bracht Trump Woodward ook niet in een gewetensconflict, toen hij hoorde dat Donald wist dat het virus veel dodelijker was dan verwacht? Moest Bob dat niet, op dat moment, aan zijn krant doorgeven, of diende hij zijn eigen afspraken met Trump na te komen dat hij de gesprekken alleen voor een boek zou gebruiken?

Een strijd tussen twee oude mannen die al hun voetafdrukken in de geschiedenis hebben achtergelaten. Wat staat er op het spel? Ze beseffen beiden dat hoe de publiciteit ook uitvalt, ze de wereldgeschiedenis in een andere richting kunnen sturen. Wordt het boek Trumps ondergang? Komen ze tot elkaar? Wordt het een afgang voor wereldjournalist Woodward?

Kan ik alsjeblieft die schrijfopdracht krijgen?

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden