Lezersbrief

Waarom wil de gemeente de cruiseterminal verplaatsen?

De gemeente wil de Passenger Terminal Amsterdam verplaatsen naar de Coenhaven. 'Voor wie is het gunstig?' vraagt Stephen Hodes zich af in een lezersbrief.

Als de PTA naar de Coenhaven wordt verplaatst, gaat een nieuwe terminal honderden miljoenen euro's kostenBeeld anp

Alvorens een beslissing te nemen over de voorgestelde verplaatsing van de Passenger Terminal Amsterdam moet de gemeente drie vragen beantwoorden.
Ten eerste: wat levert cruisetoerisme de stad op?

Economisch weinig. Veruit de meeste cruisepassagiers zijn buitenlanders en van alle buitenlandse bezoekers aan de stad geven transit­passagiers het minste uit: 70 euro per bezoek in tegenstelling tot circa 600 euro per bezoek voor buitenlandse verblijfstoeristen in de stad.

Ten tweede: wat kost het de stad?

Als de PTA naar de Coenhaven wordt verplaatst, gaat een nieuwe terminal de stad honderden miljoenen euro's kosten. Hoeveel precies is nog niet bekend, maar volgens Koen Overtoom, president-directeur van de Amsterdamse haven, moeten we aan 150 à € 200 miljoen denken (exclusief verwervingskosten, eventuele bedrijfsverplaatsingen en kosten voor aansluiting op en aanpassing van de lokale infrastructuur).

Ten derde: wat is het effect op de stad?

De nieuwe terminal wordt gebouwd voor meer en grotere schepen. Het aantal cruisepassagiers zal naar verwachting groeien van 280.000 in 2015 naar 770.000 in 2030 en het aantal touringcarbewegingen van 3200 naar 7800 per jaar.

Het wordt dus in de stad veel drukker: veel meer (groeps)toeristen en veel meer touringcars. De leefbaarheid van de stad en het milieu worden nog verder aangetast, want cruisetoerisme is een van de meest vervuilende vormen van toerisme.

De grote vraag is: als dit klopt, waarom wil de gemeente de PTA verplaatsen? Voor wie is het gunstig? Wat zijn de gedachten hierachter? Ons is het volstrekt niet duidelijk.

Stephen Hodes, Amsterdam in ­Progress

Mag de cruiseterminal in de Amsterdamse haven groeien?

Na verplaatsing van de terminal naar de Coenhaven is er ruimte voor meer cruiseschepen met daarop meer toeristen. De gemeenteraad zet de boel alvast op scherp: meer cruisevaart is ongewenst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden