Ruben Koops. Beeld Artur Krynicki
Ruben Koops.Beeld Artur Krynicki

Waarom rechtse raadsleden opvallend opgetogen zijn

PlusRuben Koops

Ruben Koops

Scholen moeten doordeweeks dicht, ziekenhuizen sluiten afdelingen en de politie doet nog meer bureaus ’s nachts op slot. Somber nieuws dat de week domineerde, maar zoals altijd in de politiek wordt er ook geprofiteerd van deze onheilstijdingen. Op het eerste gezicht door de linkse partijen in de raad. Deze week was ook het moment dat zij eindelijk gelijk krijgen.

Partijen als GroenLinks, de PvdA en de SP roepen al sinds de economische crisis van tien jaar geleden dat het ‘neoliberale rotbeleid’ uit Den Haag destructief is voor de samenleving zoals we die kennen, met royale publieke voorzieningen in een hoge dichtheid.

De schoolsluitingen en het afstoten van taken door de politie zijn in hun ogen het perfecte voorbeeld van het verval van de publieke sector. Munitie voor partijleiders als Lodewijk Asscher (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) die met de snelheid van het licht debatten en Kamervragen aankondigden om de problemen hier landelijk te agenderen.

Gelijk hebben ze. Het is moeilijk te ontkennen: de politie, het onderwijs en de zorg kraken onder de druk om efficiënter te werken. En dat in economische hoogtijdagen. Richting de kiezer is dit natuurlijk een aantrekkelijke casus.

Toch lopen rechtse raadsleden, zoals VVD-fractievoorzitter Marianne Poot, nog opvallend opgetogen door het stadhuis. Natuurlijk zijn zij niet blij met de aangekondigde versoberingen, maar de tekorten bewijzen wel dat de Nederlandse kiezer krijgt waar hij al jarenlang voor kiest: minder geld naar de (semi)overheid, meer geld in de portemonnee. En er liggen nog meer liberale kansen.

Sinds de VVD onder leiding van Mark Rutte de grootste werd in 2010, is de partij onophoudelijk de dominante factor in de coalities die dit land besturen. Iedereen die maatschappijleer heeft gehad weet: liberalen zien de publieke sector het liefst zo klein mogelijk. Starve the beast, daartoe zijn VVD’ers op aarde.

De noodkreet van de publieke sector is eigenlijk een potje armpje drukken met als inzet: wie gaat de portemonnee trekken om de geplaagde sectoren lucht te geven? Zolang Den Haag zich doof houdt voor de roep om meer geld, substantieel en structureel, ligt de bal bij de gemeente. Poot en andere liberalen weten dat een sociale stad als Amsterdam het er knap moeilijk mee heeft om verpleegkundigen, leraren of politieagenten te laten lijden.

De gemeente springt immers wel vaker bij waar ze dat nodig vindt. Het is al jaren vanzelfsprekend dat de stad met tientallen miljoenen euro’s de inkomens van bijna 150.000 inwoners kunstmatig ophoogt via allerlei sociale regelingen, omdat de linkse meerderheid de landelijke norm te karig vindt. Een recenter voorbeeld: Amsterdam wilde vuilverbrander AEB deze zomer vanwege progressieve principes niet verkopen aan de hoogste bieder, ten koste van 35 miljoen euro noodsteun.

Geld is er genoeg, wie krijgt het? Nu de situatie in het onderwijs, de zorg en de politie verslechtert, gaat het erom wat de linkse meerderheid het belangrijkste vindt.

Oplossingen heeft de VVD ook al aangedragen. Herinnert u zich de ‘grotestedenbonus’ nog van toenmalig VVD-wethouder Eric van der Burg? Een financiële toelage voor wie in Amsterdam werkt. Het argument was toen: omdat het werk hier zwaarder is dan in Bloemendaal en het leven duurder. Maar net zo goed: omdat Amsterdam het makkelijk kan betalen, lege klassen of een overwerkte politie zijn hier helemaal niet nodig.

Langzaam maar zeker, motie voor motie, zal de gemeenteraad het gat dat Den Haag laat vallen zelf dichtlopen. Er circuleert al een initiatief om een deel van de verkeershandhaving van de politie onder te brengen bij de gemeente. Marianne Poot hoeft de ideeën alleen maar te bedenken, de linkse meerderheid kan niet eeuwig naar Den Haag blijven wijzen.

De VVD wint hoe dan ook.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in ‘Republiek Amsterdam’ een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? r.koops@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden