Republiek Amsterdam

Waarom Groot Wassink geen locoburgemeester meer is

Een van de belangrijkste taken van de (loco)burgemeester is het ontvangen van de koninklijke familie bij officiële gelegenheden.Beeld Steen

Het is alweer even geleden dat wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) zijn functie als eerste locoburgemeester, plaatsvervanger van Femke Halsema, overdroeg aan collega-wethouder Udo Kock (D66). De geruchten over deze stap zijn sindsdien niet van de lucht.

In september gaf Groot Wassink als argument dat hij zijn aandacht graag volledig bij zijn werk als wethouder wil leggen. Maar het locoburgemeesterschap is geen inhoudelijke functie, het een sluit het ander niet uit. De vraag is bovendien waarom hij dat niet bedacht had toen dit college werd gevormd, in juni van dit jaar. Er zijn dus vraagtekens te plaatsen.

Wat is de echte reden voor deze stap? Allereerst gaat rond dat Groot Wassink gewetensbezwaren kreeg bij een belangrijke taak die de loco als vervanger van de burgemeester moet uitvoeren: het tekenen van de Inbewaringstelling (IBS). Dit is een maatregel waarmee psychiatrische patiënten onder dwang kunnen worden opgenomen. Hulpverleners beoordelen of dit nodig is, en stellen een IBS-­document op, dat dan door de burgemeester getekend moet worden.

Tijdens de afwezigheid van Halsema deze zomer, bij vakantie of werkbezoeken, zou Groot Wassink als eerste loco een aantal van die acute IBS-verzoeken op zijn bureau hebben gekregen. Waar andere loco's die documenten blindelings tekenden, stuurde Groot Wassink er eentje terug omdat hij de onderbouwing te mager vond. Dat hadden ze niet vaak meegemaakt op het stadhuis.

Wie zich een beetje in Groot Wassink verdiept heeft kan niet verrast zijn. Als marxist koestert hij een diep wantrouwen tegen de macht van de staat. Dat hij moeite heeft met het tekenen van een bevel waarmee een Amsterdammer zonder proces wordt vastgehouden, valt te begrijpen. Het is een morele last, die voor hem niet opweegt tegen de voordelen van de functie.

Een ander argument waarom Groot Wassink verstek zou laten gaan is pikanter. Een van de belangrijkste taken van de burgemeester is het ontvangen van de koninklijke familie bij officiële gelegenheden. Aangezien de Oranjes regelmatig in Amsterdam zijn, is de eerste loco hier vaak voor nodig.

Wie Groot Wassink wel eens gezien heeft, voelt het probleem al aankomen. De man ziet er op z'n best gewoontjes uit, en op z'n slechtst als de verworpenen der aarde die hij tot zijn achterban rekent.

Tel daar de spierwitte gymschoenen bij op die hij graag onder zijn pak draagt en u kunt zich de paniek voorstellen bij de ambtenaren van bureau Relatiebeheer en Protocol die de ontvangsten van de koninklijke familie regelen. Gefluisterd wordt dat hij de gympen weigert uit te doen, waardoor hij zelf ook wel weet dat hij nooit binnen het gezichtsveld van de Oranjes zal worden toegelaten met een ambtsketen om zijn nek.

Fair is dat natuurlijk niet, vandaar nu de wisseling van de wacht met Kock. Een derde vermeende oorzaak is politieker. GroenLinks zou de post van eerste loco hebben gegund aan D66, in ruil voor de steun van die partij voor de kandidatuur van Femke Halsema als burgemeester.

Dat verklaart meteen waarom Groot Wassink en Kock pas later van functie zijn gewisseld: toen de nieuwe coalitie werd geïnstalleerd in ­juni was Halsema nog niet voorgedragen.

Ruben Koops is politiek verslaggever van Het ParoolBeeld Wesley van Zutphen

De waarheid? Die ligt ergens in het midden. Op het stadhuis zijn ze er nog niet over uitgepraat. VVD-raadslid Rik Torn wijst er terecht op dat het officiële argument van Groot Wassink en Kock geen hout snijdt.

Want om te voorkomen dat de gemeente nog eens per ongeluk 188 miljoen euro overmaakt in plaats van 1,8 miljoen, zoals in 2014, heeft de raad bepaald dat de wethouder financiën zich vooral met de financiën bezig moet houden.

Dat juist Kock nu het loco-erebaantje van Groot Wassink overneemt, gaat dus eigenlijk in tegen de afspraak waar Groot Wassink zelf mee heeft ingestemd.

Beeld Steen

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden