Lezersbrief

'Waarom geeft de gemeente gratis een park weg voor een festival?'

In juli staat foodtruckfestival TREK in het Amstelpark. 'Mensen komen naar dit park voor de frisse lucht, de rust, de dieren, de kunst en de natuur,' schrijven Nico van Gog en Lizzy van Leeuwen aan Het Parool.

Bezoekers bij foodtruck festival TREK in Rotterdam. Beeld anp
Bezoekers bij foodtruck festival TREK in Rotterdam.Beeld anp

Het bedrijf Four Entertainment noemt zichzelf het leukste ­bureau binnen entertainmentland. Helaas heeft dit bureau het Amstelpark ontdekt. Daar wordt van 12 tot en met 16 juli het festival TREK gehouden: 5 alcoholschenkplekken en 35 foodtrucks, voorzien van diesel­aggregaten en open houtvuren.

Een fijnstoffestival dus. Natuurlijk hoort lawaai erbij. Overdag muziek, drie avonden disco. 100 dB tot middernacht behoort tot de mogelijkheden in de vergunning.

Four Entertainment krijgt het park, openbare ruimte, gratis aangeboden door stadsdeel Zuid. Dat is een geweldig verdienmodel voor het bedrijf - 2000 euro leges is een fooi. Duizenden extra fietsen en honderden extra auto's worden verwacht. Stadsdeel Zuid mag een oplossing bedenken.

Waarom geeft de gemeente gratis een park weg aan het bedrijfsleven met alle nadelen van dien?

Het ­Amstelpark nog wel, met een unieke en kostbare vegetatie, met grote grazers, alpaca's en wallaby's en een grote kinderboerderij. Een park dat grenst aan landelijk gebied met veel weidevogels en andere diersoorten.

Mensen komen naar dit park voor de frisse lucht, de rust, de dieren, de kunst en de natuur. Die hoeven niet beschermd te worden, als het aan stadsdeel Zuid ligt.

Integendeel: het park mag weg voor niets, want vreet- en zuipfestijnen zijn in 020 een 'stukje cultuur'.

Nico van Gog en Lizzy van Leeuwen, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden