Lezersbrieven

'Waarom erfpachters ontzien en kwetsbare groepen niet?'

De aangepaste erfpachtplannen leiden nog niet tot applaus bij deze Paroollezers. Nattevingerwerk - en oneerlijk bovendien.

Ook in de nieuwste plannen zullen niet veel huiseigenaren de afkoop van de erfpacht kunnen betalen. Beeld Floris Lok
Ook in de nieuwste plannen zullen niet veel huiseigenaren de afkoop van de erfpacht kunnen betalen.Beeld Floris Lok

Twijfels of het eerlijk is

Binnenkort krijg ik een cadeau van de gemeente. Het cadeau is 25 procent extra korting bij overstap op eeuwigdurende erfpacht.

Natuurlijk ben ik altijd blij met een cadeau. Toch heb ik mijn twijfels of dit wel eerlijk is.

Mijn huis staat op grond die van de gemeente Amsterdam is. Alleen de stenen zijn mijn eigendom. De laatste jaren is de waarde van mijn woning flink gestegen. Dit heeft er voor een groot deel mee te maken dat mijn huis in Amsterdam staat en niet in Groenlo.

De waardestijging is dus vooral gerelateerd aan de grond van de gemeente Amsterdam. Die stenen van mij hebben er weinig aan bijgedragen. Het is dan ook logisch dat de erfpacht sterker omhooggaat dan de inflatie. De huren en de huizenprijzen doen dat tenslotte ook.

Ik heb de afgelopen weken geprobeerd om een reden te bedenken, waarom de gemeente de grond aan mij zou moeten overdragen en dan ook nog met korting. Dat is me niet gelukt.

Als mijn huidige canon afloopt, kan ik een flinke stijging in mijn woonlasten verwachten. Dat zou nog eens een flinke strop kunnen zijn. En hoe dichter iemand tegen de afloop van zijn canonperiode aan zit, hoe dringender de problemen.

Deze problemen zijn echter het gevolg van de huizenprijzengekte en hierdoor komen niet alleen erfpachters in de moeilijkheden, maar ook en vooral huurders in de vrije sector en starters op de woningmarkt.

Er is geen reden te verzinnen om alleen de erfpachters te ontzien en de andere twee groepen niet.

Wethouder Eric van der Burg zei in een interview met Radio 1 dat een eigenaar van een huis met een waarde van één miljoen nu twee ton extra korting krijgt.

Het lijkt erop dat het geld van de gemeente niet naar de meest kwetsbare groepen gaat.

In dezelfde week dat de nieuwe plannen bekend werden, was er in Het Parool een verslag te lezen over 80 Amsterdamse gehandicapten die hun Canta moeten inleveren en daarmee een belangrijk deel van hun sociaal leven.

Door de kortingen loopt de gemeente volgens eigen mededeling zo'n 3,2 miljard euro inkomsten mis. Tegenover dat bedrag zijn de vijf miljoen per jaar die de SP voor armoedebestrijding wil regelen, belachelijk laag.
Tomas Oblak, Amsterdam

Geen flauw benul

Het gemak en de omvang waarmee nu het voorstel voor de afkoop van erfpacht wordt aangepast (een half miljard minder opbrengst!), geeft precies aan hoe goed de gemeente Amsterdam weet wat die afkoop waard zou moeten zijn: ze hebben werkelijk geen flauw benul.

Kom er maar eens om, als je zegt tegen de verkoper van dat favoriete huis dat zijn vraagprijs belachelijk is. En dat dan die verkoper zegt: ach, doet u maar 25 procent minder, u hoeft nog maar de helft van de WOZ te betalen, en weet u wat, denk er nog maar eens drie jaar over na.

Het rekenmodel van de gemeente voor de afkoop van de erfpacht bestaat uit de achterkant van een sigarenkistje, beschreven met natte vingers.
Paul Boltjes, Amsterdam

Genereus aanbod

Wethouder Van der Burg stelt voor de afkoopsom voor de erfpacht met 25 procent te verlagen, en huiseigenaren niet in 2017 maar in 2020 te laten betalen.

Ook na flink sparen heb ik dan echter geen 75.000 euro, het bedrag dat ik volgens het nieuwe plan moet betalen.

Omdat ik zoals vele huiseigenaren nauwelijks liggende gelden heb, pensioenen al enkele jaren niet met de inflatie meestijgen en ook niet voor 2020 gaan stijgen, vrees ik dat ik niet de enige ben die het genereuze nieuwe aanbod van de gemeente Amsterdam moet afslaan.

Kan de wethouder de inwoners van Amsterdam vertellen hoeveel eigenaren in het oude plan de afkoopsom gewoon niet konden ophoesten en hoeveel procent nu nog niet?

Ik acht deze cijfers voor iedere kiezer in Amsterdam van groot belang om te beoordelen wat de wethouder doet: kiezers een rad voor de ogen draaien of een onding van ruim een eeuw geleden afschaffen?
Wout Ultee, Amsterdam

Lees ook: Dit is wat we weten over de nieuwe erfpachtplannen

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden