PlusTinkebell

Waarom een nertsenfokverbod niet werkt

Tinkebell
Tinkebell Beeld Het Parool
TinkebellBeeld Het Parool

De teller staat op 26. Dat betekent dat we het aantal van een miljoen dieren inmiddels ruim zijn gepasseerd. Ergens in de komende weken wordt in Den Haag besloten of ook de overige nertsenfokkerijen in Nederland alvast preventief al hun dieren moeten afmaken. Want corona.

Er lijkt te worden gedacht: eind 2023 zou deze industrie tóch al verboden worden in ons land, dus dan kunnen we ter bestrijding van het virus net zo goed meteen een einde maken aan al dat dierenleed door ook de miljoenen gezonde dieren direct te doden. En ja, dat zou dan betekenen dat het nertsenfokkerijverbod in Nederland drie jaar eerder ingaat dan was afgesproken.

‘Hoera!!’ hoor ik dierenlief­hebbers (bijna iedereen) roepen.

De vraag is: moeten we hier echt om juichen?

Het ultrakorte antwoord: nee.

Wanneer het je te doen is om dierenwelzijn, dan zal een nertsenfokverbod in Nederland de situatie voor de dieren juist doen verslechteren. Die 128 fokkerijen in ons land moeten namelijk voldoen aan zo’n beetje de strengste regels ter wereld als het gaat om het houden van de dieren.

En nee, daarmee wil ik niet zeggen dat een nerts in een Nederlands kooitje het gelukkigste leven denkbaar heeft totdat hij wordt afgemaakt voor een kek bontkraagje. Maar als je het vergelijkt met de huis­vestingssituatie in bijvoorbeeld Rusland of China (waar de bontindustrie groot is) dan denk ik dat de nertsen hier nog in hun pootjes mogen knijpen.

En dan heb ik het nog niet over de hypocrisie van de grote verontwaardiging over het bestaan van deze industrie. De bont­handel, wereldwijd, floreert vandaag namelijk als nooit te­voren. Je ziet weliswaar niet zo gek veel complete bontjassen, maar tel al die kraagjes en hippe bont­details bij elkaar op en je komt op een duizelingwekkend aantal pelsdieren, speciaal gefokt en gedood voor de fashion.

En nee, dat verander je niet even met een fokverbod in Nederland. Sterker, het gevolg zal zijn dat fokkerijen verhuizen. De industrie elders zal ­groter worden.

Ergo: de omstandigheden van al die bontkraagjes in de dop worden niet alleen vele malen dier­onvriendelijker (u zou hier beelden bij kunnen googelen voor gegarandeerd drie weken nachtmerries), de prijs van bont zal ook zakken omdat fokken met minder regels nu eenmaal goedkoper is. Driemaal raden wat dat doet met de populariteit van het gebruik van (nertsen)vacht.

Wat dus nodig is, wanneer we daadwerkelijk vinden dat dit soort dieronvriendelijke taferelen verboden moeten worden, is (om te beginnen) een Europese samenwerking. Een EU-verbod op zowel de fok als op de handel in bont.

En als we toch bezig zijn met lieve dingen voor dieren: kap dan ook met het eten van vlees en het dragen van leer, want ook dat is nergens voor nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden