Massih Hutak. Beeld Artur Krynicki
Massih Hutak.Beeld Artur Krynicki

Waarom betalen we nog huur?

PlusMassih Hutak

Massih Hutak

Waarom betalen we nog huur? Hoezo wordt er zo vanzelfsprekend van ons verwacht dat we in zo’n extreme omstandigheid, waarin steeds meer mensen hun baan of bedrijf kwijtraken, maandelijks een of andere corporatie of bank overeind houden? Heeft het rijk niet de bevoegdheid om in zo’n crisis de huren en hypotheken op te schorten?

Overal, van de snelweg tot winkelcentra en van fietspaden tot veerponten, zie ik lichtborden met teksten in de trant van: alleen samen houden we corona onder controle. Ik vraag me af wie er worden bedoeld met ‘we’ en ‘samen’. Ik vermoed: gewone werkende mensen. Of ook banken en private woningcorporaties? In dat geval snap ik de uitzonderingspositie niet die hen lijkt te worden toegekend.

Hebben corporaties niet de bevoegdheid om te bepalen dat huurders een ‘schuld’ of ‘achterstand’ mogen opbouwen van zeg, zes maanden? En dat we, als we dan eindelijk een beetje uit de crisis komen, samen gaan kijken hoe we dat regelen?

Hebben banken niet de be­voegdheid om de looptijden van hypotheken met zeg, drie jaar te verlengen en voor de komende drie jaar te bevriezen? Extreme tijden vragen om extreme maatregelen. Maar het enige extreme aan deze tijd is dat wij huren moeten blijven betalen terwijl heel ons sociale en economische leven op z’n kop staat. Lees: is ingestort. Waarom?

Is het een kwestie van be­voegdheid of lef? Het is hoe dan ook een kwestie van keuzes maken en prioriteiten stellen. Als de overheid gemeenschapsgeld steekt in het redden van miljardenbedrijven die intussen duizenden mensen ontslaan, dan is het wel duidelijk waar de prioriteiten liggen.

Het pijnlijke is dat wat nú extreem is, dat vóór deze crisis ook al was, maar werd gepresenteerd als de norm: onbetaalbare huren. We moeten nú een nieuwe norm formuleren, eentje die uitgaat van mensen en menselijkheid. Of mogen winst en groei ten koste gaan van alles?

Het succes en de aantrekkingskracht van de stad blijven hoe dan ook groot. Vastgoed is de afgelopen honderd jaar door alle crises heen gestegen in waarde. Dus de angst dat de huidige toestand grote verliezen zal opleveren voor deze branche, lijkt vooralsnog onrealistisch.

Waarom hebben we het daar niet over? Waarom stellen we deze vragen niet? Waarom is het een gegeven dat ‘de huur wel betaald moet worden’?

De waarde van vastgoed stijgt naarmate een stad levendiger en veiliger wordt. In betere tijden wordt daar dan ook volop van geprofiteerd. Waarom dragen ze nu niet mee in de lasten?

Moeten woningcoöperaties zich laten leiden door financiële markten die woningen zien als beleggingsobjecten? Of is betaalbare huisvesting een basisvoorziening die we als collectief moeten organiseren?

Hoeveel overheidssteun blijft bespaard als we, in plaats van al die noodfondsen aanvragen, simpelweg geen huur meer hoeven te betalen?

Voor de duidelijkheid: huisvesting is een universeel mensenrecht. Het is de taak van onze overheid om erin te voorzien dat we allemaal een veilig en betaalbaar dak boven ons hoofd hebben. Juist nu.

Doe dan.

Rapper en schrijver Massih Hutak (28) schrijft columns voor Het Parool.

Reageren? m.hutak@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden