Opinie

VVD-raadslid: ‘Burgers zijn de dupe van aanpak vastgoedcowboys’

Nieuwe regels om ‘vastgoedcowboys’ het leven moeilijk te maken zijn niet nodig als het oude vergunningenbeleid goed wordt gehandhaafd, aldus VVD-raadslid Stijn Nijssen. 

Aan het IJ is de laatste jaren veel gebouwd.Beeld Remko de Waal/ANP

Amsterdam is gewild. Dat leidt tot veel moois. In deze tijden van hoogconjunctuur hebben vele huiseigenaren de ruimte om wat aan de woning te doen. Van (achterstallig) onderhoud tot aan- of verbouw ten behoeve van de (veranderende) woonsituatie, tot aan nieuwe verduurzamingsinvesteringen. En verbouwen betekent verbeteren!

In de basis verdienen de mensen die waarde toevoegen aan onze stad een positieve benadering door het stadsbestuur. Helaas zien we dat de terechte fascinatie van het huidige college met het bestrijden van de uitwassen nu ook goedwillende Amsterdammers met een redelijke bouwwens raakt.

Aanbouwen, verbouwen, opbouwen, onderkeldering ... het is een precair verhaal van balans. Het gaat om goedwillende huiseigenaren die ruimte willen toevoegen om met het oog op de woon- en gezinssituatie in Amsterdam te kunnen blijven wonen. Het gaat ook om de stadsbrede wens om onze stad groen en leefbaar te houden en verstening van de binnen­tuinen te voorkomen.

Helaas komen we steeds vaker de excessen van een aantal ‘vastgoedcowboys’ tegen die de regels aan hun laars lappen door illegaal te bouwen en onnodige overlast te veroorzaken.

Leefbaarheid

Wij moeten niet blind zijn voor de excessen van deze cowboys die erop gokken handhaving te vermijden en een mogelijke boete lachend aftikken. Hier moeten we keihard tegen optreden. Wat niet meehelpt is dat in Amsterdam vele vergunningen van rechtswege verleend worden. Dit betekent dat bij het verlopen van de reactietermijn door de gemeente de vergunning automatisch wordt verleend. Zonder toetsing!

Het is extreem belangrijk goede kwaliteitseisen te stellen als voorwaarde voor vergunningverlening, zodat we de leefbaarheid van bijvoorbeeld de binnentuinen kunnen blijven garanderen. Maar als daarna vergunningsaanvragen ongetoetst verleend worden is het einde zoek.

Een evaluatie van de bouwdynamiek in Oud-West kende een aantal duidelijke conclusies. Wees strenger op overlast in de openbare ruimte (bijvoorbeeld de bouwbakken die maandenlang parkeerplaatsen bezet houden), ga werken met bouwborden om illegale bouw tegen te gaan en intensiveer de handhaving. Daarnaast werkt het systeem van het stellen van kwaliteitseisen in het bestemmingsplan en de diverse mogelijkheden die de stadsdelen hebben om bij te sturen goed. Maar dat werkt alleen goed als de gehele keten van toetsing van de vergunningsaanvraag tot de handhaving op de uitvoering goed geregeld zijn. 

Duidelijk is dat in De Pijp en Oud-West nu niet het geval. En in plaats van een inzet op het verbeteren van de keten, neigt het stadsbestuur naar meer regulering en meer verboden. In De Pijp is al gekozen voor een maximering van een uitbouw. De huiseigenaar in Oud-West wordt gebonden aan bepaalde maxima voor onderkeldering. Dit soort olifanteninstrumenten raken niet alleen de calculerende cowboys; goedbedoelende Amsterdammers zijn hier ook de dupe van.

Bouwdynamiek

We zien deze tendens in Amsterdam onder het huidige bestuur steeds vaker, ook op andere onderwerpen. Er heerst een sterke voorkeur voor reguleren, verbieden en maximeren, terwijl de echte oplossing ligt bij een kop-tot-staartaanpak. Zo komt er bij het uitgeven van vergunningen voor reders op de grachten een maximering van het aantal vergunningen, gericht op het tegengaan van overlast. Het gevolg is echter een race to the bottom voor de reders die willen blijven varen en risico op kwaliteitsverlies.

Ook in de huisvestingverordening die deze week besproken is en honderden studenten in protest op de been bracht, zien we de voorkeur voor quota om huisjesmelkers aan te pakken, en vergeten daarbij voor het gemak dat we ook studenten en woongroepen in de kou zetten.

Rondom de bouwdynamiek ligt dit gevaar ook op de loer. Het stadsbestuur lijkt liever te kijken naar regulering of maximering van bouwdieptes en lengtes dan het systeem van vergunningverlening tot aan handhaving daadwerkelijk goed te gebruiken. Gewone Amsterdammers zijn hier de dupe van en zullen als gevolg mogelijk de stad verlaten.

Stijn Nijssen, Raadslid VVD Amsterdam.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden