Patrick Meershoek. Beeld Artur Krynicki
Patrick Meershoek.Beeld Artur Krynicki

Vrouwen uit Venserpolder kunnen in de tuin op adem komen

PlusPatrick Meershoek

Het is een kleine oase, de tuin van Bloei & Groei in Venserpolder. In de binnentuin zijn tien vrouwen aan het werk, keurig op een schoffellengte afstand van elkaar. Drie keer per week komen ze hier samen om de groene vingers te laten wapperen. Vanwege corona is de groep nu opgesplitst in twee ploegen die elk een dagdeel op de tuin zijn.

Op hún tuin. Alle vrouwen hebben een klein kostgrondje voor de verbouw van eigen groenten. Courgettes, pompoen, snijbiet, broccoli, uien, knoflook, kousenband, klaroen, okra, sopropo: de hele mikmak. Er zijn ook nog een gezamenlijke kruidentuin en een gemeenschappelijke tuin waar groenten worden verbouwd voor de buurt.

De tuin in Venserpolder gaat zijn derde jaar in, vertelt Ama Koranteng-Kumi, de vrouw achter Bloei & Groei die inmiddels vier van deze tuinen in het stadsdeel heeft opgezet. Allemaal met tuincoaches die de vrouwen helpen om hun tuin te laten floreren. De initiatief­nemer kan op dat vlak weinig voor hen betekenen, zegt Ama lachend.

Haar kwaliteiten liggen op een ander terrein. Haar belangstelling gaat niet uit naar de meer­jarige broccoli, maar naar de vrouwen die in de grond aan het wroeten zijn. In een arme wijk als Venserpolder hebben vrouwen en moeders veel zorgen. De tuin is een veilige plek waar ze op adem kunnen komen.

En er is meer: al schoffelend en wiedend blijken ook veel vrouwen in de tuin tot bloei te komen. Ze kunnen een opleiding volgen tot tuincoach, of de wielen van hun persoonlijke ontwikkeling in beweging zetten met de hulp van een bloeicoach. Alleen als ze daar zin in hebben, benadrukt Ama, de vrouwen moeten al zo veel buiten de tuin.

En er zijn nog meer mooie plannen. Er zijn contacten gelegd met een lokale cateraar voor bedrijven die de producten willen afnemen. Er ligt een voorstel om zelf zeep en kruidenthee te maken voor de verkoop. Het enige wat ontbreekt om die volgende stap te zetten is een eigen ruimte in de buurt van de tuin.

Nou ja, dat is ook sterk! In de tuin staat een gebouw van de gemeente dat inmiddels vijf jaar leegstaat. Ama vertelt dat ze twee jaar geleden heeft gevraagd het pand te mogen huren, maar een antwoord is er tot op heden niet gekomen. Bloei & Groei heeft de sympathie van een paar grote fondsen, dus er is geld om een redelijke huur te betalen.

Het lijkt een abc’tje: bloeiend project op zoek naar een onderkomen, onderkomen op zoek naar gebruikers. Maar besluitvorming is geen snijbiet, waarvan je zeker weet dat die na het zaaien vanzelf naar boven komt. Snijbiet is snel en simpel, weten de vrouwen van Venserpolder, maar besluitvorming is stroperig als bruine melasse.

Reageren? patrick@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden