PlusOpinie

‘Vrije schoolkeuze? Het aanbod van onderwijs wordt juist doelbewust klein gehouden!’

Elisabeth Bootsma
Leerlingen van het Amsterdams Lyceum dragen een mondkapje tijdens de inloop van de les. Beeld ANP / Evert Elzinga
Leerlingen van het Amsterdams Lyceum dragen een mondkapje tijdens de inloop van de les.Beeld ANP / Evert Elzinga

We zetten ons met Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam (VSA) al twaalf jaar in voor een reële vrije schoolkeuze. Een rol die niet altijd wordt gewaardeerd, zo blijkt uit de ingezonden brief van Osvo-voor­zitter Rob Oudkerk vorige week dinsdag. Hij vindt dat VSA ouders op het ­verkeerde been zet.

Dankzij de vasthoudendheid van de VSA zijn er ieder jaar stapjes gezet. Verbeteringen waar alle kinderen de vruchten van plukken. Oudkerk noemt in zijn brief onze acties echter ‘laakbaar’.

Laakbaar is dat het aanbod van gewilde scholen in Amsterdam bewust krap wordt gehouden. Dat is geen ‘populisme’, maar vastgelegd in de Amsterdamse onderwijsagenda. Schoolbestuurders zijn samen wettelijk verantwoordelijk voor een passend onderwijsaanbod, dat weet Oudkerk heel goed. Bij de invoering van centrale loting zou dat bovendien aan de hand van de daaruit volgende ‘échte voorkeuren’ een koud kunstje worden. Dat is niet gebeurd.

Laakbaar is het dan dat kinderen in groep 8 worden aangemoedigd om ‘met passie te kiezen voor je échte voorkeur’, terwijl al bekend is dat kinderen met een slecht lotnummer beperkte kansen hebben. Oudkerk verwijt ouders verder ‘dat ze hun lijst van twaalf scholen onvoldoende ­serieus invullen’.

Laakbaar is dat kinderen door die lange lijst worden gedwongen scholen te accepteren die een onvoldoende van de onderwijsinspectie hebben gekregen. Dat is niet alleen strijdig met eerdere uitspraken van Oudkerk dat ‘alle scholen in Amsterdam goed zijn’, maar het beschermt bovendien zwakke scholen, die zonder centrale loting geen leerlingen zouden trekken.

Ouders verwijten dat ze het slechte lot van hun kind aan zichzelf hebben te wijten, lost niks op. Wat wel iets oplost, is luisteren naar de wensen van kinderen en hun ouders. Daar kunnen we elkaar misschien vinden. Als het door Osvo voorgespiegelde doel van 99,9 procent in de top drie is bereikt, dan kan VSA zichzelf opheffen. We zien uit naar dat moment. En de heer Oudkerk ­waarschijnlijk ook.

Elisabeth Bootsma, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden