Voorzitter AFC IJburg: 'Zero tolerance voor agressieve voetbalouders'

Het jeugdvoetbal moet worden teruggeven aan de kinderen, schrijft Fred Coesel, voorzitter van AFC IJburg, in een opiniestuk in Het Parool. Hard optreden tegen welke misdraging dan ook, langs de lijn of op het veld, is daarbij onontbeerlijk.

Fred Coesel
Ouders kijken vanaf de zijlijn naar een wedstrijd van AFC IJburg tegen Nieuw-Sloten Beeld Archief
Ouders kijken vanaf de zijlijn naar een wedstrijd van AFC IJburg tegen Nieuw-SlotenBeeld Archief

Onlangs hebben wij bij het jeugdvoetbal de meest trieste zaterdag in het zesjarig bestaan van voetbalvereniging AFC IJburg beleefd. Maar liefst drie wedstrijden liepen uit de hand, allemaal nagenoeg volgens hetzelfde patroon.

Veel van de ellende begon met boze ouders en coaches, zowel de bezoekende partij als van onze eigen club, die voor agressie op en rond het veld zorgden door continu de beslissingen van de scheidsrechter aan te vechten. Bij een van de wedstrijden vond een woedende ouder het nodig een vrijwilliger, in aanwezigheid van twintig achtjarigen, in het gezicht te slaan na een lange scheldpartij.

Bij een andere wedstrijd ontstond na het laatste fluitsignaal een vechtpartij tussen een aantal spelers. Enkele ouders waren zo verstandig de spelers uit elkaar te halen, maar er was, hoe ongelooflijk het ook klinkt, ook een aantal ouders dat maar wat graag meedeed aan deze veldslag. Onbegrijpelijk en werkelijk onacceptabel. Het lijkt nog steeds niet tot iedereen door te dringen dat het voetbalplezier hierdoor voor de kinderen compleet wordt verpest.

Maximaal twee coaches
Wij, en gelukkig veel andere clubs, besteden veel tijd aan het bevorderen van sportiviteit en respect op en rondom de velden. Daarnaast schrikken wij er ook niet voor terug te straffen. Maar het is niet genoeg. Om de agressie uit te bannen, zullen we als clubs meer gezamenlijk moeten optrekken en eenduidig moeten optreden.

Om te beginnen zou het al ontzettend helpen als de scheidsrechter met rust wordt gelaten. Laat dit gewoon de norm worden. De scheidsrechter heeft altijd gelijk en zijn beslissingen worden te allen tijde gerespecteerd. Voetbal kan hierin veel leren van andere sporten. Zo mag je bijvoorbeeld in het waterpolo niet tegen een scheidsrechter praten. Je krijgt gelijk een rode kaart als je het doet. Ook na afloop verhaal halen is taboe. De bond legt een speler die dat doet gelijk een schorsing op.

Verder mogen er maximaal twee coaches langs de lijn staan. Deze houden zich bezig met de spelers en niet met de scheidsrechter. En natuurlijk staan er geen toeschouwers in het veld, maar blijven die achter de hekken. Ze geven geen commentaar op de scheidsrechter, maar kijken naar het speelplezier van de kinderen en moedigen positief aan. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

Maar ook voetballers, trainers en leiders kunnen veel doen om de agressie tegen te gaan. We hebben vaak de neiging de schuld bij anderen te leggen, vooral bij de scheidsrechter en de tegenstanders, en veel te weinig naar onszelf te kijken. Net als een speler die wel eens naast schiet, maakt ook een scheidsrechter weleens een fout.

null Beeld Eigen foto
Beeld Eigen foto

Fred Coesel

is voorzitter van AFC IJburg

Eén lijn trekken
Ten slotte moeten we als clubs minder ad hoc handelen in geval van misstanden, maar continu aandacht schenken aan het thema 'sportiviteit en respect'. Niet alleen door regels op een bord te plaatsen maar ook door teams te stimuleren hierover met elkaar in gesprek te gaan en er afspraken over te maken.

Verder moeten we meer één lijn trekken en hard optreden tegen welk ontoelaatbaar gedrag dan ook. Nu is er nog veel te veel ruimte voor ouders om de wedstrijden te verpesten voor de jeugd. Dat betekent dat we niet alleen bij excessief geweld moeten ingrijpen, maar een zero-tolerance beleid moeten voeren voor zich misdragende ouders, coaches et cetera. Geen slappe maatregelen dus. En is een ouder, coach of andere betrokkene bij ons niet meer welkom op het sportpark, dan bij voorkeur ook niet bij de andere clubs.

Ook kleinere incidenten moeten gemeld worden bij de KNVB. Dan moet iemand pas echt op de blaren zitten. Als clubs moeten we dus niet alleen meer onderling samenwerken, maar ook met de KNVB.

Welke collega-voetbalverenigingen doen met ons mee het jeugdvoetbal terug proberen te geven aan de kinderen?

Kinderen voetballen op de velden van AFC IJburg Beeld Archief
Kinderen voetballen op de velden van AFC IJburgBeeld Archief
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden