Het Hoogste Woord

Voorzichtig in verkeer en klas: Geef bruggers hun mooie tijd

Nu de vakanties achter ons liggen, vraagt Pascal Cuijpers aandacht voor de beproevingen die de brugklassers te wachten staan. Help binnen en buiten school de nieuwkomers hun eerste maanden door.

Pascal Cuijpers
De spandoeken hangen, op naar een nieuw schooljaar Beeld Cees Wouda
De spandoeken hangen, op naar een nieuw schooljaarBeeld Cees Wouda

De jaarlijkse campagne van Veilig Verkeer Nederland draait dit jaar sinds 20 augustus. Afhankelijk van de regio zullen een week voor de start van het schooljaar de bekende borden en spandoeken verschijnen met de tekst 'de scholen zijn weer begonnen'.

Het moet automobilisten alert maken op de groepen kinderen die weer enthousiast en vol mooie vakantieverhalen hun weg naar school weten te vinden.

Dat is nodig, want volgens VVN is het risico op een verkeersongeval met jonge scholieren van rond de 12 jaar direct na de vakantie tweemaal zo groot als in de rest van het schooljaar.

Spanning
Van alle leerlingen in het voortgezet onderwijs - ruim een miljoen in Nederland - zal de aanvang van een nieuw schooljaar voor de verse lichting brugklassers waarschijnlijk het spannendst zijn.

De leden van die groep werden enkele weken geleden op de basisschool nog gezien als de meest ervaren helden en heldinnen. Er werd naar ze opgekeken, veel jongere kinderen verlangen immers ook naar de status die nou eenmaal hoort bij het afzwaaien als schooloudsten in groep 8.

Brugklassers hebben alle groepen in het primair onderwijs met goed gevolg doorlopen, vanaf de speelhoek tot en met de afsluitende eindtoets en de musical.

Echte werk
Deze leerlingen hebben kortom een prachtige basis gelegd voor het zogenaamde echte werk op de volgende school, waar nu zo goed als alles nieuw voor ze zal zijn.

Wanneer ik in het digitale woordenboek aanvullend zoek naar de term 'nieuw', stuit ik op synoniemen als 'aankomend', 'pril', 'recent', 'onbekend' en 'onervaren'.

De vraag is: hoe lang zullen deze woorden van toepassing blijven op de jongste lichting leerlingen in elk willekeurig schoolgebouw in ons land?

Vanaf het moment dat het geluid van de eerste bel te horen zal zijn, zullen deze krachttermen reeds aan inflatie onderhevig zijn en krijgen ze onbewust al direct te maken met de eerste regels die gelden: ga naar het juiste lokaal en zorg dat je op tijd bent voor de les.

Op hun kop gezet
Tijdens deze speurtocht, die ook de rest van de dag en nog veel andere schooldagen zal kenmerken, zullen de schooljongsten al enkele beproevingen moeten doorstaan.

Bijvoorbeeld in de vorm van het dragen van een grote last op hun schouders (lees: schooltas). De ouderejaars hebben weinig oog voor de nieuwe lichting en lopen cool naar de plek waar ze worden verwacht.

De ongeschreven regels der hiërarchie zijn plotseling compleet op hun kop gezet. Als nieuweling in het voortgezet onderwijs start je weer in groep 1, maar dan van de grote school.

Pascal Cuijpers, docent voortgezet onderwijs, faalangstreductietrainer, publicist en auteur vanonder andere Leraren zijn net echte mensen Beeld .
Pascal Cuijpers, docent voortgezet onderwijs, faalangstreductietrainer, publicist en auteur vanonder andere Leraren zijn net echte mensenBeeld .

Als jonge scholier ben je daarnaast met zoveel zaken bezig, dat besluiten en voorstellen uit de vaderlandse politiek je waarschijnlijk koud laten. Dat is ook niet erg.

Prestatiemaatschappij
Je hebt immers genoeg aan je hoofd in de vorm van je weg te vinden en het erbij willen horen.

Je hoeft je niet druk te maken over het meest recente verslag van de Staat van het Onderwijs, waarin onder andere naar voren kwam dat ons onderwijsniveau dalende is en er sprake is van kansenongelijkheid en segregatie.

Of dat er steeds meer de nadruk ligt op excelleren in de huidige prestatiemaatschappij en er sprake is van een lerarentekort. Dit zijn namelijk grotemensenzaken, die er in de belevingswereld van jonge scholieren (nog) niet toe doen. Dat kan later lang genoeg.

Gezamenlijke taak
Vanaf nu is het wel de taak van alle onderwijsmensen om samen met de ouders ervoor te zorgen dat de tekst op de VVN-borden langs de weg, naast het bevorderen van veiligheid in het verkeer, bovenal synoniem mag staan voor het kweken van mooie herinneringen. Voor nu. Maar vooral ook voor later.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden