Opinie

‘Voorkom loting door scholenaanbod beter aan te sluiten op de vraag’

Volgens Hans van der Lugt moet het onderwijsaanbod in Amsterdam beter aansluiten op de vraag. Loting wordt dan in de toekomst overbodig.

Hans van der Lugt
Onderwijskoepel Osvo is alleen geïnteresseerd in het voortbestaan van haar eigen leden. Beeld ANP
Onderwijskoepel Osvo is alleen geïnteresseerd in het voortbestaan van haar eigen leden.Beeld ANP

De rust lijkt weergekeerd na de krantenkoppen over de schoolloting begin april. De wethouder framede het nieuws goed in haar bericht aan de gemeenteraad: 98,19 procent van de leerlingen is geplaatst op een school uit hun ‘top vijf’. Dat is echter niet meer dan een politiek frame om falend overheidsbeleid te maskeren.

Elk jaar zijn er honderden kinderen in Amsterdam die niet naar het type school kunnen dat zij bewust hebben uitgekozen. Deze kinderen kregen dit jaar de volgende aanmoediging van wethouder Marjolein Moorman en voorzitter Rob Oudkerk van de Osvo, de vereniging van Amsterdamse schoolbesturen, in de keuzegids voor het voortgezet onderwijs: ‘Als de school bij je past en jij bij de school, zal het beste wat je in je hebt naar voren komen.’ Vervolgens worden ze zonder aanziens des persoons ergens in- of uitgeloot.

Verliezers

Het breekt mijn hart dat Amsterdam wegens falend beleid kinderen met een hoog lotnummer naar een school stuurt waar ze niet heen willen, dat ze zich tussen hun vrienden als ‘verliezers’ voelen zonder iets fout te hebben gedaan. Dit moet veranderen.

Het probleem is niet een gebrek aan plaatsen voor eerstejaars op middelbare scholen. Er is een overschot van zo’n 20 procent. Hoe kan er dan toch een loting nodig zijn elk jaar? Het simpele antwoord is: het onderwijsaanbod sluit niet aan bij de vraag.

De gemeente draagt verantwoordelijkheid voor het schoolbeleid, en heeft dat uitbesteed aan de Osvo. Deze vereniging bepaalt als monopolist het schoolaanbod. Zo schrijft Osvo in haar Onderwijsagenda: ‘We breiden bestaande scholen niet uit en laten er geen nieuwe scholen bijkomen zolang er nog minstens 20 procent overcapaciteit is.’

Maar de onderwijskoepel is niet geïnteresseerd in de vraag naar onderwijs van kinderen. Osvo is alleen geïnteresseerd in het voortbestaan van haar eigen leden.

Het grootste probleem in Amsterdam en omstreken is de enorme vraag naar categoraal VWO-onderwijs. Onder kinderen met een VWO-advies ligt het percentage dat op de school van eerste keuze terechtkomt het laagst. Honderden kinderen worden jaarlijks naar scholengemeenschappen gestuurd, ook al willen zij iets anders.

Hans van der Lugt, journalist en vader van drie kinderen op een Amsterdamse basisschool.  Beeld BINH TRAN
Hans van der Lugt, journalist en vader van drie kinderen op een Amsterdamse basisschool.Beeld BINH TRAN

Osvo kan via de inschrijving precies zien welk type school gewild is bij kinderen. Osvo zou moeten zorgen voor voldoende aanbod van dergelijk onderwijs. Maar gemeente en Osvo negeren de wensen van kinderen en houden het aanbod van bepaalde schoolvormen bewust beperkt. Osvo windt daar geen doekjes om. Zo stelt de Onderwijsagenda dat de gezamenlijke schoolbesturen ‘jaarlijks bespreken […] wat de behoefte is aan onderwijsplekken in de stad’.

Op basis daarvan besluit Osvo ‘of het nodig is om binnen het totale Amsterdamse aanbod concreet iets te veranderen en welke besturen daar een rol in gaan spelen’.

Osvo ziet blijkbaar weinig problemen met het schoolaanbod. In plaats van verandering van het aanbod, ziet Osvo de oplossing in het vragen aan kinderen om maar liefst twaalf ‘voorkeuren’ op een lijst te zetten. Twaalf voorkeuren zijn géén voorkeuren, of het nu gaat om scholen of de smaak van ijs. Geen enkel kind kan twaalf scholen invullen die hem of haar allemaal bevallen. Vervolgens gooit Osvo er een loting tegenaan om de kinderen over de scholen te verspreiden.

Loting niet onvermijdelijk

De loting is geen onvermijdelijk natuurfenomeen, het is de ‘oplossing’ van een bewust door politiek en Osvo gecreëerd probleem. Met deze ‘oplossing’ onderwerpt Osvo kinderen uit politieke overwegingen aan een loting, negeert hun potentie, beperkt hun keuzevrijheid en maakt een deel tot ‘verliezers’ die zich onder eigen vrienden als uitgestotenen gaan voelen. Als ouder vind ik dit onacceptabel. Gemeente en Osvo zouden zich moeten richten op de vraag, niet op het vullen van het eigen aanbod.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden