null Beeld Sjoukje Bierma
Beeld Sjoukje Bierma

Voor twee gulden kocht ik het in de Oudemanhuispoort

PlusMaarten Moll

Maarten Moll

Bijna aan het oog onttrokken door een steiger met een groot blauw steigerdoek: de ingang naar de Oudemanhuispoort vanaf de Kloveniersburgwal.

Ik stapte het verleden binnen.

Ooit liep ik hier zelf, volgde wat colleges over filmgeschiedenis. Sjeesde vervolgens.

Wel struinde ik nog een tijdje langs de boekenstalletjes. Binnen handbereik hier thuis zie ik De Odyssee staan, in de ‘metrische vertaling van Dr. Aegidius W. Timmerman’, uit 1960. Ooit door iemand gekocht in boekhandel W. ten Have, Kalverstraat 154. Voor twee gulden kocht ik het in de Oudemanhuispoort.

(W. ten Have was een boekhandel ‘gespecialiseerd in stichtelijke lectuur’, daarvoor was de firma Laimbock er gevestigd, ‘magazijn van Tyroler handschoenen’. Nu zit er een damesmodewinkel, Alysa.)

Het was bijna uitgestorven in de Oudemanhuispoort.

Ik had gehoopt op bedrijvigheid in deze enclave, rumoer, studenten die me voorbij zouden fladderen zonder me een blik waardig te gunnen. “Opzij, ouwe!” Op weg naar een stralende toekomst. Maar het virus had die hoop natuurlijk al meteen bij het onderdoorgaan van de steiger vermoord.

In de verte stonden een paar studenten te praten, lusteloos tegen de muur geleund.

Het schemerde al in de gang, en als je je ogen halfdicht deed, zou je je in een andere wereld kunnen wanen waarin spannende dingen stonden te gebeuren.

Ik passeerde de studenten.

“Straks bij Richard.”

“Hoe laat?”

“Vanaf vijf uur.”

“Wie komen er allemaal?”

“Iedereen.”

“En de drank?”

“Is al geregeld.”

Er kwamen nog een paar jongelui voorbij. Ik meende de naam Hegel op te vangen, maar dat kan ik ook verkeerd hebben verstaan.

In de vensterbanken, op richels en op de afgesloten boekenbakken lagen kaarten. Golden Ticket, stond erop. ‘Check out if your ticket is worth a brand new set of Apple Airpods bij taking the following steps:’

Of je maar even je ziel aan de duivel wilde verkopen om vervolgens niets te winnen.

Alle boekenstalletjes, op één na, waren gesloten.

Ik liep door, richting Oudezijds Achterburgwal. In het laatste, open gedeelte stonden onder een boekenbak een plastic tas en een doos met tweedehands boeken. Onbeheerd.

Engelstalige thrillers van Jeffrey Deaver, Simon Kernick, James Patterson, Nicci French. Doors Open van Ian Rankin. Een thriller zonder inspecteur Rebus. (Verfilmd met de geweldige Douglas Henshall, die zo schittert in de serie Shetland.)

In Beauty Centre Rodriguez, Oudemanhuispoort 1a en tevens kapsalon, was een stoel bezet.

Twee toeristen, op hun hoofden van die malle mutsen met in hele grote letters ‘Amsterdam’ erop, bleven onder de poort staan. Ze tuurden ingespannen langs me heen het donker in, aarzelden, en liepen toen verder richting Grimburgwal.

Ik slenterde weer terug.

“Dat is toch niet normaal,” hoorde ik iemand roepen. Er kwam geen gehoor.

Voor boekenstal nummer 12 zat een oude man op een klapstoel, met zijn rug naar de gang. Hij las. Misschien was hij ooit nog bij boekhandel W. ten Have binnen geweest.

Reageren? m.moll@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden