PlusColumn

Voor het eerst heb ik per ongeluk een goede investering gedaan

Gijs Groenteman
Gijs Groenteman Beeld Linda Stulic
Gijs GroentemanBeeld Linda Stulic

Ik kan er prima mee­ ­leven dat ik voor sommige dingen geen ­talent heb, maar als dat me al te veel wordt ­ingewreven begint het me toch een beetje te irriteren.

Zo is het momenteel lastig te accepteren dat ik niet in staat ben om geld te verdienen. Ja, ­elke maand een paar honderd euro bij elkaar ploeteren en die schoon opmaken kan ik, maar het zal me nooit lukken om een lekker solide bedrag - 'een kapitaal' - op te bouwen.

Zo'n prins Bernhard jr., wat ben ik jaloers op hem! Los van zijn gouden lepel en z'n wonderlijke brillenkeuze vind ik het ­gewoon heel knap als mensen de ondernemingsdrift, de durf en de visie hebben om uit niks geld te maken.

Maandag was er bij Pauw ­iemand te gast die onlangs nog scholier was, en nu met een startkapitaal van 25 euro via de handel in bitcoins een paar ton bij elkaar verzameld heeft. Daar wordt dan over gepraat op een toon alsof iedereen dat zou kunnen, alsof je ­alleen maar even de tegenwoordigheid van geest moet hebben om op het goede moment in te stappen.

Een belangrijk aspect van de bitcoin bleek de blockchain te zijn. Jeroen Pauw vroeg de scholier uit te leggen wat dat was. "Blockchain is in principe een gedeelde database waar op het moment dat er een trans­actie wordt toegevoegd aan die ­database, dan wordt ie vervolgens geverifieerd door al die computers die betrokken zijn bij het netwerk, en op het moment dat ie geverifieerd is staat ie voor altijd vast."

Jeroen Pauw knikte begrijpend en stelde zelfs een vervolgvraag, maar ik wist heus wel dat hij net als ik de draad geheel kwijt was.

Het sneue is dat ik zélf een paar jaar geleden aan bitcoin-mining ben gaan doen. In een dwaze bui heb ik 80 euro naar de site Genesis Mining overgemaakt, zodat zij voor mij bitcoins uit de virtuele wereld zouden gaan hakken.

Ik snapte toen niet hoe dat werkt, en ik snap het nog steeds niet, maar feit is dat er sindsdien 0,12494642 bitcoin voor mij verzameld is. Die nu 1037,28 euro waard is.

Voor het eerst in mijn leven heb ik per ongeluk een goede ­investering gedaan! Helaas heb ik de bitcoins destijds laten overmaken naar een zogenoemde wallet, en ik weet bij God niet meer welke, en welk wachtwoord ik daarvoor gebruikt heb.

Zoals gezegd: voor sommige dingen heb ik geen talent.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column over Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden