Wondimu Gebre Woldeaarggiye Beeld Artur Krynicki
Wondimu Gebre WoldeaarggiyeBeeld Artur Krynicki

Volgens statistieken doen ‘wij’ het in Nieuw-West slecht

PlusDe gelukszoeker

Nederland staat er gekleurd op. De tweede golf van Covid-19 is niet te stuiten, In mijn buurt, Nieuw-West, grijpt het virus om zich heen. Volgens statistieken doen ‘wij’ het in deze wijk slecht.

Ook ik heb me afgevraagd hoe dat kan. Tegelijk zag ik dat veel buurtbewoners vrolijk blijven samenkomen in kleine winkels. Bij de slager en de groenteboer was de 1,5 metersamenleving ver weg, net als op de markt. Veel mensen op een kluitje, weinig mondkapjes.

Het is intrigerend hoe dat werkt. Iedereen weet dat het virus om zich heen slaat en toch denken velen dat zij boven die werkelijkheid staan. Ze blijven hun leven leiden zonder compromissen te sluiten.

Er is meer aan de hand. In mijn wijk wonen veel mensen met een migratie-achtergrond. Zij zijn over het algemeen moeilijker te bereiken, omdat ze de media minder volgen. Daarnaast is de gezondheid van veel inwoners in Nieuw-West, met name van ouderen, relatief slecht. Uit onderzoek van de GGD blijkt dat overgewicht en suikerziekte in die groep meer voorkomen. En dan is het ook nog zo dat mensen in achterstandswijken vaak banen hebben waarvoor je niet thuis kunt blijven.

Toch zie ik te midden van deze misère signalen van hoop. Zo werden in mijn buurt surveillanceteams opgezet, gevormd door jongeren uit de wijk. Ook communiceerde de overheid waarschuwingen tegen corona in diverse talen – wat maar weer eens bewijst hoe gastvrij Nederland nog altijd is. En er kwam een testlocatie op Plein ’40-’45 – mede vanuit het idee dat de zichtbaarheid van zo’n testlocatie de urgentie benadrukt.

Ik weet dat klagen in Nederland bij de volksaard hoort. Ik weet ook dat corona hier allerminst onder controle is, maar geloof me: dit is geen bananenrepubliek. Een land waar de medische zorg voor iedereen toegankelijk is, waar je ook vandaan komt, is in de eerste plaats een bijzonder land.

Wondimu Gebre Woldeaarggiye kwam in 2015 als vluchteling van Ethiopië naar Nederland. Wekelijks vertelt hij over zijn leven in Amsterdam. Lees al zijn columns hier terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden