Menno Pot. Beeld Wolff
Menno Pot.Beeld Wolff

Voetbalromantiek in het digitale tijdperk: een haperende stream

PlusMenno Pot

Menno Pot

Het begint een dierbare traditie te worden: op het breukvlak van juli en augustus een knetterbelangrijke Ajaxwedstrijd volgen via iPad of laptop, ergens op een Toscaanse heuvel, aan een Canarische infinitypool of op een Frans boerenerf, op de deining van gammele wifi of een hotspot die met gulzige teugen je maandbundel leegzuigt.

Je scharrelt in de zon over het terrein, opengeklapte laptop als een wichelroede voor je buik, net zo lang tot de videospeler op je scherm sputterend tot leven komt en je je plotseling in een spelerstunnel te Thessaloniki bevindt. Daar staan ze, de jongens van Ajax, schokkend, haperend en bufferend like it’s 1999. Klaar voor de klus. Koud biertje erbij. Dít is jouw plek, de komende twee uren.

Het is digitale voetbalromantiek: het moderne equivalent van de suizende transistor­radio of de grofkorrelige Oostblokwedstrijd van vroeger (met commentaar van Evert ten Napel via een krakende ­telefoonverbinding). ‘Buf­fering’ is het nieuwe ‘Even ­geduld a.u.b.’. Het is een beetje behelpen, maar de beloning is ouderwetse dankbaarheid als na een gestolde minuut de mannetjes weer beginnen te rennen.

En dat allemaal dankzij de volgeplamuurde Uefa-speelkalender, die het vrijwel onmogelijk heeft gemaakt om je vakantie te plannen in wat ooit de zomerstop was. Het voetballoze zwarte gat is dicht­geslibd.

Het kijken naar een haperende stream schept een fijne band met het Ajaxelftal, dat in dit stadium óók nogal hapert. Mijn beeld bevroor toen Paok ten aanval trok en er van een Ajaxmiddenveld geen sprake was. Toen de boel weer begon te bewegen, stond er niet meer 0-1 in de bovenhoek maar 1-1. Flauw hoor. Geblinddoekt kun je niet verdedigen. Goed voetballen is lastig als de verbinding slecht is. Ik denk dat die Griekse verdediger de bal zo klunzig tegen Huntelaar aanschoot (2-2) omdat zijn beeld net even bufferde.

We bufferen ons er wel doorheen, volgende week.

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij schreef drie boeken over Ajax: Vak 127, Sporen van Ajax en 101 Dingen die je Weten Moet over Ajax. Elke donderdag schrijft hij een column over Ajax; lees ze hier terug.

Reageren? m.pot@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden