Visa zijn ook nu zo geregeld – tegen betaling uiteraard

PlusDerk Sauer

Derk Sauer

Mijn Russische collega Tatjana, haar man en drie kinderen zijn ziek. Zo ziek dat ze dringend naar een resort in Sardinië moeten afreizen voor een behandeling.

Althans dat staat in hun visumpapieren – zo geregeld door het Italiaanse resort en vervolgens goedgekeurd door de Italiaanse autoriteiten.

Tatjana en haar gezin zijn in werkelijkheid kerngezond. Na vijf maanden lockdown en coronacrisis snakken ze – zoals zoveel Russen – wel naar een fijne strandvakantie.

Al jaren trekt dit Russische gezin naar hetzelfde resort op Sardinië. Dat resort zag de klandizie in elkaar storten en organiseert nu ‘medische vakanties’ naar Italië.

Want ernstig zieken mogen wel Italië binnen.

Tatjana is bepaald niet de enige Russin die de strenge visumregels weet te omzeilen.

Officieel zijn de grenzen tussen Europa en Rusland gesloten en zijn er ook geen reguliere vluchten. Rusland heeft aangegeven de grenzen graag te willen openen, maar dan wel wederzijds. Zwitserland en de UK zijn hiermee akkoord. Burgers van die landen mogen nu onderling vrij reizen.

Maar de EU houdt de deur nog dicht.

Het aantal coronabesmettingen kruipt ook in Rusland weer omhoog. Nu de schrik er voor een tweede golf in Europa goed inzit, blijft Rusland voorlopig nog met een code rood zitten.

Niet geheel onterecht. Deze week hoorde ik van een groepje gezinnen die samen een cruiseschip afhuurden om de Wolga af te varen. Op papier veilig, want de gezinnen kenden elkaar goed. Toch was er een ‘superspreader’ aan boord en kreeg driekwart van de groep corona. Hieronder ook een speler van het voetbalelftal van Tom en Pjotr – die juist net aan de competitie zijn begonnen. Alle spelers moeten nu in zelfquarantaine.

Officieel zijn er geen vluchten van Moskou naar Europese hoofdsteden, waaronder Amsterdam. Toch voert Aeroflot vrijwel wekelijks een ‘evacuatievlucht’ uit voor passagiers met een EU-paspoort (waaronder veel Russen met een dubbel paspoort).

Hetzelfde toestel keert dan – zonder passagiers – als vrachtvliegtuig terug naar Moskou.

EU-burgers kunnen Rusland dus wel uit – maar zolang Europa haar grenzen dichthoudt voor Russen, niet meer terug naar Moskou.

Ook daar is wel weer een mouw aan te passen, want ook Rusland kent ‘medische visa’.

En Russische klinieken geven – uiteraard tegen betaling – verklaringen af dat zij behandelingen uitvoeren die alleen in Moskou plaats kunnen vinden.

Zo is er een heel circuit van ‘medisch toerisme’ ontstaan.

Ik gun mijn collega Tatjana en haar gezinnetje de Italiaanse vakantie van harte. Maar wij gaan zelf pas terug naar Rusland als de grenzen officieel weer opengaan. Dat kan zomaar tot oktober duren. Ondertussen is het goed toeven in Domburg.

Derk Sauer is uitgever van The Moscow Times en columnist bij Het Parool. Hij is ook ­oprichter van de Russische krant Vedomosti en oud-uitgever van RBK Gazeta.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden