Han Lips

Verzorgingshuis stemt niet alleen bij Hendrik Groen somber

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: de overeenkomst tussen Hendrik Groen en Spoorloos.

Han Lips
Spoorloos Beeld NPO 1
SpoorloosBeeld NPO 1

Na alle leesplezier die de boeken hadden verschaft, viel de bewerking voor televisie van Het Geheime Dagboek Van Hendrik Groen toch een beetje tegen. Dat bij zo'n omzetting naar film veel subtiliteit verloren gaat is onvermijdelijk, maar ook Groen zelf was onherkenbaar.

De krasse knar uit de boeken die de laatste levensjaren in het verzorgingshuis in Noord peinzend overziet, was plotseling een sombere, wat onhandige stumperd geworden.

Het wemelt van de goede acteurs in de serie, maar het leek soms wel alsof zij opdracht hadden gekregen de oude mensen te spelen zoals dat ook wel bij het dorpstoneel gebeurt: grijs, houterig en permanent verbijsterd.

Het korte optreden van Frits Lambrechts was wat dat betreft een verademing, maar die heeft met zijn rol als Meeuwse in All Stars jaren geleden al een plek veroverd in de hall of fame van filmopa's.

Het verzorgingshuis speelde ook een prominente rol in een aflevering van Spoorloos, waarin Marius op zoek ging naar zijn biologische vader, een Italiaan die nog voor de geboorte van zijn kind zijn snor had gedrukt.

Marius was geboren als Margriet, en wilde zijn transformatie tot man afsluiten met een kennismaking met zijn vader.

Die vader bleek in Australië te wonen. Na een reeks hartaanvallen was hij opgenomen in een verpleeghuis. De overkomst van Marius zorgde voor onrust binnen het gezin. Het ene kind vond het prima dat de verloren zoon kwam kennismaken, de ander wilde de zieke vader niet belasten met het verleden.

Een en ander leidde ertoe dat Marius het verpleeghuis werd binnengesmokkeld, met camera natuurlijk, en kort naast het bed kon staan van de oude, zieke vogel die zijn vader was.

Het maakte alles bij elkaar een behoorlijk treurige indruk, maar Marius was er gelukkig mee.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden