Opinie

'Verwijt universiteiten niet dat ze veel studenten trekken'

Verwijt onze universiteiten niet dat ze te veel (internationale) studenten aantrekken, schrijven Reinier van Dantzig (D66) en Rutger Groot Wassink (GroenLinks).

Goedkope woningen voor studenten op campus Uilenstede in Amstelveen. Beeld Marc Driessen
Goedkope woningen voor studenten op campus Uilenstede in Amstelveen.Beeld Marc Driessen

Studeren en wonen in Amsterdam? Ho maar, volgens SP-wethouder Laurens Ivens is het wel genoeg geweest: "Universiteiten moeten zich afvragen waarom zij de sluizen openzetten voor nieuwe studenten." Onze universiteiten zouden volgens Ivens meer rekening moeten houden met de beschikbare woonruimte in de stad.

Nu zijn er weinig onderwerpen waarover wij, Reinier van Dantzig van D66 en Rutger Groot Wassink van GroenLinks, zo verschillend denken als wonen in Amsterdam. Maar studenten en onze universiteiten in het verdomhoekje stoppen om de krapte op de woningmarkt tegen te gaan, gaat ons beiden veel te ver.

Studenten zijn welkom hier. En Amsterdam zou Amsterdam niet zijn als wij ze niet met open armen zou ontvangen - ongeacht het vlaggetje in hun paspoort.

Geen passanten
Vraag een willekeurige Amsterdammer die zich hier ooit gevestigd heeft wat het voor diegene heeft betekend in Amsterdam te kunnen studeren en je krijgt ongetwijfeld een mooi verhaal.

Er staan twee steengoede universiteiten in onze stad en hier hebben studenten en studenten uit het buitenland de vrijheid zichzelf en het leven te ontdekken. Een vrijheid die voor lang niet ieder van hen zo vanzelfsprekend is.

Vaak geldt vooral voor internationale studenten dat ze hebben gekozen voor Amsterdam omdat ze hier zichzelf kunnen zijn. Ongeacht waar ze vandaan komen of op wie ze verliefd zijn. En ze verrijken niet alleen zichzelf, maar bovenal ook onze universiteiten.

Internationale studenten die zich hier vestigen worden onderdeel van de stad. De trots om onderdeel te zijn van een stad als Amsterdam, die trots kent iedere Amsterdammer, ook deze studenten.

Reinier van Dantzig, Fractievoorzitter D66 Amsterdam. Beeld -
Reinier van Dantzig, Fractievoorzitter D66 Amsterdam.Beeld -

Het zijn geen passanten die met een cruiseschip aankomen, een rondje over de Wallen lopen en weer vertrekken. Nee, zij halen 's ochtends ook hun broodje bij de bakker, en misschien staan ze zelfs wel achter de toonbank om broodjes te verkopen na het hoorcollege.

En hoe leuk is het wel niet om als Nederlandse student met internationale studenten in de collegebanken te zitten, om zo elkaars cultuur en achtergrond te leren kennen.

De krapte op de woningmarkt en het tekort aan studentenwoningen is een reëel probleem. Maar SP-wethouder Ivens zou beter moeten weten. Die rijkdom die studenten met zich meebrengen - of ze nu uit Nederland of Timboektoe komen - maakt onze stad uniek.

Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter GroenLinks Amsterdam. Beeld Marc Driessen
Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter GroenLinks Amsterdam.Beeld Marc Driessen

Verwijt onze universiteiten niet dat ze te veel (internationale) studenten aantrekken, maar zorg voor goede en voldoende studentenwoningen in Amsterdam.

Niet ontmoedigen
We zijn goed op weg: onze doelstelling om in deze collegeperiode 8000 nieuwe studentenwoningen te bouwen is in zicht. Maar we zien nu al dat dit niet genoeg zal zijn. Die bouwambitie moet omhoog dus. Dáár ligt de oplossing, die ligt niet in het ontmoedigen van universiteiten.

De noodzaak voor meer studentenwoningen is wat ons betreft onomstreden. Dat is geen partijpolitiek twistpunt. Het zou goed zijn als voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar partijen zich hierover uitspreken.

Wij willen voorkomen dat vanuit onze stad, de mooiste studentenstad ter wereld, het signaal komt: hier zijn de kamers op, zoek je heil maar in Leiden of Rotterdam.

Laat voor iedere student die een goede studie wil volgen en in vrijheid zichzelf en het leven wil ontdekken duidelijk zijn: kom naar onze stad, je bent van harte welkom!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden