Lezersbrief

‘Vervuiling boeit niet, dealtjes sluiten wel’

De gezondheid van de inwoners van Diemen en omgeving staat op het tweede plan, zo betoogt J.E. Burger in dit opiniestuk. ‘Zo gaat dat in Diemen.’

Beeld Jean-Christophe Verhaegen/AFP

Kirsten Zimmerman schreef op 17 juli jl. over het raadsbesluit van de gemeenteraad van Diemen om zich niet te verzetten tegen de bouw van een biomassacentrale door Vattenfall.

De bedreiging door fijnstof voor de gezondheid van Diemenaren telt niet. Liever speelt men de bal door aan het bestuur van Noord-Holland. De gemeente heeft zich laten afkopen voor een ton in de komende tien jaar.

Wethouder Lex Scholtens was daar apetrots op. Een goede deal. Voor Vattenfall is dat klein bier: er staat een pot van honderden miljoenen klaar bij minister Wiebes.

Rookpauze
Nadat actiegroep Code Rood vergeefs geprobeerd had om het besluit over het reces heen te laten tillen, was het tijd voor een (rook)pauze.

Ik nam de gelegenheid te baat om aan wethouder Schotens een vraag te stellen. In het raadsdebat ging het voortdurend over de schade voor de gezondheid van Diemenaren. Maar IJburg met zijn nieuwe uitbreidingen ligt nog dichterbij, op geen 500 meter van de te bouwen centrale, en heeft zelfs nog meer te lijden, toch.

Niet zeuren
De wethouder haalde verontwaardigd zijn schouders op. “Die IJburgers moeten helemaal niet zeuren. Zij wilden de Nuonweg per se openhouden. Door niet toe te geven aan de wensen van de Maxis heb ik Diemen zeven miljoen bespaard.”

Zo gaat dat in Diemen. Tactiek op de vierkante centimeter, voordeeltjes binnenhalen. De gezondheid van de inwoners doet er minder toe, en ­zeker als ze over de gemeentegrens wonen.

Aan de boodschap van de burgemeester van Helsinki, onlangs te gast in Amsterdam, dat zij een vervuilende kolencentrale niet zou vervangen door een nog vervuilender houtpelletcentrale (biomassa), had hij geen boodschap. Zij is Helsinki, wij zijn Diemen.

J.E. Burger, Diemen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden