'Vertrek van Hoes geeft fraai inkijkje in wisselwerking tussen politiek en media'

Het vertrek van Onno Hoes als burgemeester van Maastricht geeft een weinig fraai inkijkje in de wisselwerking tussen politiek en media. Dat schrijft Addie Schulte, opinieredacteur van Het Parool.

Addie Schulte
null Beeld anp
Beeld anp

Deze week bleek een relzoekende nieuwsrubriek machtiger tezijn dan de burgemeester van Maastricht.

'Noem mij een fossiel. Maar ik vind het helemaal niet normaal dat een vrijgezel van 53 tegen een twintiger zegt dat hij of zij 'een lekker pijpmondje' heeft. Laat staan een burgemeester. Laat staan in het openbaar', schreef columnist Jan Dijkgraaf van Metro. Hij vergat blijkbaar even dat die openbaarheid werd veroorzaakt door de geheime opname van PowNews van de ontmoeting van Hoes met Robbie Hasselt, die het contact had gezocht.

In wat diplomatiekere termen verwoordde Bernt Schneiders, voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters, hetzelfde sentiment. 'Die jongen zocht contact via Twitter en heeft Hoes in de val gelokt. Maar Hoes is ook op de berichten ingegaan zonder dat hij wist met wie hij te maken had. Dat vind ik tamelijk roekeloos', aldus Schneiders in Trouw. Wie meent dat de regenten elkaar altijd de hand boven het hoofd houden, heeft buiten Schneiders gerekend.

Kool en de geit
Het vertrek van Hoes toont aan hoe goed sommigen zijn in het bekritiseren van de kool en de geit. 'Natuurlijk heeft ook een burgemeester recht op zijn privéleven, maar hij is ook een boegbeeld. Een boegbeeld moet uitstralen, geen venijnige stralen ontvangen. De optie Hoes zijn termijn te laten uitdienen was een gepasseerd station', aldus het commentaar van De Limburger. Om eraan toe te voegen: 'Het privédomein van iedere burger, ook van politieke ambtsdragers, verdient bescherming.'

Het hoofdredactionele commentaar van Trouw hanteerde een soortgelijke dubbelzijdigheid. Na de conclusie dat PowNews zijn boekje ver te buiten ging, schrijft de krant over Hoes: 'Dat hij dat uit eigener beweging toch deed is begrijpelijk en wellicht uiteindelijk ook het beste.'

Van die tweeslachtigheid hadden BNR-columnist Kustaw Bessems en Telegraaf-columnist Nausicaa Marbe geen last. 'Onno, blijf zitten', schreef Bessems, en Marbe stelde dat de gemeenteraad van Maastricht moedig was geweest als ze achter de burgemeester was gaan staan. In plaats daarvan lieten ze hem bungelen. Maar Hoes besloot zelf op te stappen en stelde de fractievoorzitters niet van te voren op de hoogte.

'Monitordemocratie'
En maakte het wat uit dat Hoes homo is? Volgens AD-columinist Vincent Bijlo wel. 'PowNews had nooit die val gezet als Hoes een hetero was geweest.' Bewezen wordt deze stelling echter niet.

Historicus Pepijn Corduwener meent dat de nieuwe benadering voor iedereen geldt. 'Welkom in de monitordemocratie, waarin iedere gezagsdrager die zich niet conformeert aan de sociale mores die we gezamenlijk formuleren, genadeloos wordt afgestraft en moet vrezen voor zijn functie,' schreef hij in NRC. Maar er werd juist duidelijk dat er geen 'sociale mores' zijn die 'we gezamenlijk formuleren'.

Volgens Peter Breedveld van website FrontaalNaakt zijn we daardoor overgeleverd aan 'de Roze Khmer' van GeenStijl en PowNews. 'Die ondervragingen van PowNews verschillen niet zoveel van de 'maagdelijkheidstesten' van de Egyptische militairen op het Tahrirplein. Het is terreur, bedoeld om het land te zuiveren van seksuele vrijheden en vrijgevochtenheid', aldus Breedveld.

PowNews zelf formuleerde het uiteraard anders. Het optreden van Hoes was 'de democratie niet waardig', zei Rutger Castricum. Met zulke beschermers heeft de democratie geen vijanden meer nodig.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden