PlusColumn

Verslaafd aan opiaten, wietolie of hasjthee

Marcel Levi
Marcel Levi Beeld Wolff
Marcel LeviBeeld Wolff

Minister Bruins van Medische Zorg heeft onlangs een krachtig pleidooi gehouden voor het terugdringen van overmatig gebruik van verslavende opiaat­achtige geneesmiddelen.

Dat is opmerkelijk nieuws, want het is de eerste zinvolle medisch- inhoudelijke bijdrage van deze minister van Volksgezondheid sinds zijn aantreden, bijna anderhalf jaar geleden.

Nu moet ik ook weer niet te kritisch zijn, want de vorige minister heeft er in acht jaar niet veel meer aan medisch relevante ideeën uitgekregen dan waarschuwen voor het besmettingsgevaar van een aanrechtdoekje, terwijl ze gedurende haar hele regeerperiode koppig bleef weigeren ook maar een vinger uit te steken naar massamoordenaar nicotine.

Minister Bruins heeft een punt. Opiaten zijn morfinevarianten en fantastische medicijnen voor mensen met ernstige pijn, zoals kankerpatiënten, maar tegelijkertijd gevaarlijke middelen met veel heftige bijwerkingen.

En ze zijn - ondanks alle mooie praatjes van de farmaceutische industrie - extreem verslavend. Sinds de grootschalige introductie van nieuwe vormen van opiaatmedicamenten, ongeveer 25 jaar geleden, zijn er in Amerika meer dan 11 miljoen mensen die dit chronisch op recept gebruiken.

Een kleine 50.000 van hen zijn aan de bijwerkingen van deze pillen overleden, naar schatting meer dan 125 per dag. Ter vergelijking: per dag vallen er 90 verkeersdoden in de VS.

Ook in Nederland zijn er jaarlijks meer dan een miljoen gebruikers van opiaten op recept. Pijn mag niet meer in onze samenleving. Artsen en verpleegkundigen raken geobsedeerd door lijstjes met pijnscores die zo laag mogelijk moeten zijn, aangejaagd door hijgerige inspecteurs.

Natuurlijk is pijn onplezierig en is het goed die te dempen met tijdelijk gebruik van pijnstillers. En als de pijn heel heftig is, zijn soms heel sterke pillen nodig.

Pijnexperts beweren dat dit niet zo vaak noodzakelijk is. Desondanks gebruiken honderdduizenden mensen verslavende paardenmiddelen. Het is weer een andere uiting van onze wens alles in ons leven te kunnen controleren en beheersen, en elke oneffenheid onmiddellijk weg te willen poetsen. Mensen gebruiken opiaten dikwijls niet alleen tegen pijn, maar ook om stress te bestrijden of zich prettiger te voelen.

Behalve de opiaatcrisis voltrekt zich nog een andere stille epidemie: het gebruik van medische cannabis door ouderen, in de vorm van wietolie of hasjthee, is razendsnel aan het toenemen.

Hele bingo- en bridgeclubs zijn aan de wiet om klachten als artrose of andere ouderdomskwalen te bestrijden. Dat is minder schadelijk dan opiaten, maar ook niet zonder risico's en zeker makkelijk verslavend. Als de minister gebruik van verslavende middelen voor medische doeleinden gaat aanpakken, kan hij dit ook direct even meenemen.

Marcel Levi is ceo van University College London Hospitals. Daarvoor was hij bestuursvoorzitter van het AMC.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden