Han Lips

Verrassing: kiezers zijn geen redelijke wezens

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: What the Hague?!

Han Lips
What the Hague?! Beeld NPO 3
What the Hague?!Beeld NPO 3

Verrassing, verrassing, kiezers zijn geen redelijke wezens. What the Hague?! bracht het gisteravond als een openbaring. Ja, we reageren onbewust op kleuren, uiterlijkheden, lichaamstaal. Dat zijn onze ingebakken voorkeuren.

Rood wekt onze begeerte en roept minder angst of woede op dan andere kleuren. Daarom dragen politici zo graag een rode stropdas, dat kan toch geen nieuws meer zijn?

Maar presentator Myrthe Hilkens moest het toch even uitproberen, in een MRI-scan. En wonder boven wonder, ook het oud-Kamerlid van de PvdA is gevoelig voor rode stropdassen. Daarmee straalt een politicus autoriteit uit en dominantie. Dus dat is wat ze voelt als president Trump ze draagt, gruwelde ze.

Aardiger was het experiment dat ze deed met kinderen van een internationale school. Uit foto's van lijsttrekkers met kapiteinspet kozen ze feilloos voor Mark Rutte als stuurman. Hij kwam ervaren over. De glunderende Emile Roemer leek hen te zeer verguld met zijn boot. Die is nog niet lang kapitein, de kinderen voelden het aan hun water.

Rutte scoort toch al met zijn bril. Onbewust dichten mensen hem daardoor meer analytisch vermogen toe. Immers, in de film dragen de slimme kinderen ook altijd een bril.

De oorbellen van Hilkens waren volgens een imagocoach helemaal fout. Zulke grote hangers maakten haar studentikoos, waardoor ze geen enkel autoriteit had.

Ah, dacht Lips, dus dát was het.

Dat de kiezer onberedeneerde keuzes maakt, hadden we deze week al geleerd bij Omroep Max. Hallo Nederland ging op stap met zwevende kiezers.

De twee hoorden CDA-leider Buma aan en schatten de kans op hem te stemmen op niet meer dan dertig procent. Maar na een blik in de blauwe ogen van oud-CDA-Kamerlid Sabine Uitslag lagen de kaarten toch anders. Met een verliefde zucht zei een van de twee: "Ik ga zwevend naar huis."

Reageren? hanlips@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden