OPINIE

'Vernoem straatnamen naar gewone vrouwen'

Paroollezer Lucia Evers reageert in een lezersbrief op het artikel in Het Parool van donderdag over het overschot aan vrouwen die geschikt zijn voor straatnamen. ''Er is nauwelijks of geen aandacht voor vrouwen die achter de ­schermen zulk belangrijk werk deden en doen.''

Beeld Robin van Lonkhuijsen

Goede kop boven het artikel over de vrouwenstraatnamen! 'Geschikte vrouwen te over.' Ja het is waar, we kunnen putten uit een prachtige voorraad vrouwen die door onze maatschappij geëerd mogen worden, een voorraad die steeds wordt aangevuld. Wat me door de jaren wel frustreert is dat er nauwelijks of geen aandacht is voor vrouwen die achter de ­schermen zulk belangrijk werk deden en doen.

Een meer dan substantiële bijdrage
Zoals iemand kan worden voorgedragen voor een lintje zouden we ook mensen moeten kunnen voordragen voor een straatnaam in Amsterdam.
De Cnor zou dan omgebogen kunnen worden tot een commissie die de relevantie van door de burgers voorgedragen namen onderzoekt. Naar mijn vader is in Amsterdam een plein vernoemd, hij was architect in de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog.

Maar mijn moeder verdient naar mijn mening veel méér die eer, net zoals zo veel andere krachtige en capabele vrouwen die niet alleen hun mannen in de gelegenheid hebben gesteld tot het excelleren in hun vakgebied, maar daar een meer dan substantiële bijdrage aan hebben geleverd.

Bij het lezen van biografieën kom ik ook namen tegen zoals die van Tony Koek, de vrouw van Lucebert, de man zou niets geweest zijn zonder zijn vrouw. Karina Gnirrep, de vrouw van Jan Wolkers, zij zou nog even geduld moeten hebben want zij leeft gelukkig nog.

Bij het lezen van biografieën kom ik ook namen tegen zoals die van Tony Koek, de vrouw van Lucebert, de man zou niets geweest zijn zonder zijn vrouw. Karina Gnirrep, de vrouw van Jan Wolkers, zij zou nog even geduld moeten hebben want zij leeft gelukkig nog.

In de verschillende Amsterdamse wijken doen namen de ronde van vrouwen die van grote betekenis zijn geweest voor hun stad. Het lijkt me niet moeilijk een voorraad aan te leggen van betekenisvolle 'gewone burgers' waaruit ook geput kan gaan worden bij de bouw van wijken.

Lucia Evers, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden