Opinie

'Verlos ons van het gasinfuus'

Duurzame warmte mag niet meer de uitzondering zijn, schrijft Marijn Bosman. De dwang tot aansluiting van de Gaswet is niet meer van deze tijd.

Marijn Bosman: 'Het is zelfs mogelijk om huizen te verwarmen met warmte van de riolering of van computerservers'Beeld Tzenko Stoyanov

Een eitje bakken, de verwarming aanzetten, het afwaswater ­verwarmen: we doen het bijna ­allemaal met aardgas. Dat is niet alleen vervuilend.

Het dringt steeds beter door dat gas eindig is: we moeten de laatste beetjes uit de grond ­oppompen in aardbevingsgebied in Groningen. Het alternatief is ook niet bijzonder aantrekkelijk: afhankelijk worden van import uit het Rusland van Poetin.

Nieuwe technologieën zijn allang beschikbaar. Het is zelfs mogelijk om huizen te verwarmen met warmte van de riolering of van computerservers. Waarom zitten we nog steeds vast aan aardgas?

Meepraten? Dat kan onder dit artikel.

Na de ontdekking van het gasveld in Groningen heeft onze wetgever bedacht dat alle Nederlanders zo snel en zo uitgebreid mogelijk aangesloten moesten worden op het gasnetwerk.

Iedereen dezelfde vaste aansluiting, via dezelfde leidingen, die allemaal waren aan­gesloten op één bron: Slochteren. Nu willen we daar weer van af. En daar is haast voor nodig.

Kattengat
De huidige Gaswet kent nu een kattengat, een uitweg om geen gas aan te hoeven leggen: als er een alternatief netwerk is. In nieuwe ­wijken legt Amsterdam leidingen aan waar heet water doorheen wordt gepompt. Dat werkt met 'restwarmte' die vrijkomt in fabrieken aan de rand van de stad.

IJburg en de nieuwe duurzame wijk de Houthavens hebben zo'n systeem. Maar Amsterdam wil ook ruimte voor decentrale oplossingen per gebouw of straat, zoals een biogascentrale die draait op de vergisting van het groente-en fruitafval van de bewoners van een flat. Dat mag nog niet. Nu moet de gemeente gedwongen in elke wijk een centraal netwerk met verplichte aansluitingen aanleggen.

En dat treft alleen de nieuwbouw van de vijftigduizend woningen die komende jaren gepland staan. De grootste uitdaging zijn de half miljoen Amsterdamse huizen en kantoren die nu een gasaansluiting hebben.

De stalen buizen in de grond mag je als gemeente namelijk niet meer aanpassen als de gasinfrastructuur er eenmaal ligt, ook niet als je liever schone energie wil.

Jaap Edenbaan
Met wat hoofdstedelijke eigenwijsheid starten we toch experimenten bij grote woningcomplexen.

Door afspraken te maken met corporaties en huurders kunnen we in 2017 de eerste tienduizend corporatiewoningen ombouwen naar een duurzame warmteaansluiting. Zo heb je de wet niet nodig, maar kun je vrijwillige afspraken maken. Een primeur in Nederland.

Uiteindelijk is betere wetgeving cruciaal om alle huizen volledig van schone energie te voorzien. Gemeenten moeten niet gedwongen worden tot het gasinfuus.

De beste duurzame oplossing zit niet in een gedwongen netwerk, maar kan per buurt verschillen. Illustratief voor zo'n plaatselijk voorbeeld is Amsterdam-Oost, waar de Jaap Edenbaan samen met buurtbewoners een warmtenetwerk wil aansluiten op het overschot aan energie van de ijsmachine.

Marijn Bosman is gemeenteraadslid voor D66 Amsterdam. Zij verzamelt regels die duurzame energie in de weg zitten op www.viezeregels.nlBeeld Rink Hof

Het is logischer om ook de bouw van energievoorziening op gemeentelijk niveau en met inspraak van inwoners te laten afwegen, zoals dat ook gebeurt bij bovengrondse bouw.

Ceuvel
Toch lukt het een enkeling het initiatief te nemen. Een initiatiefrijke bewoner van De Pijp met een zelf uitgevonden warmtepomp moest zich wel voor zeshonderd euro uitkopen van het gasnetwerk.

Café De Ceuvel in Noord wilde koken op het biogas van het eigen keukenafval, maar worstelde met ellenlange vergunningprocedures en extra kosten omdat in Nederlandse wetgeving alleen campinggasflessen en grote centrales bestaan.

Duurzame warmte mag niet meer de uítzondering op de regel zijn. We moeten de regels veranderen. De wil in Amsterdam is er en de technologie ook. Het rijk moet opschieten met eigentijdse wetgeving om alle huizen van mensen duurzaam en veilig te verwarmen, niet om snel en veel gas te verkopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden