Lezersbrieven

'Verlaat die ivoren Haagse toren en kom kijken hoe het écht is'

Lezers van Het Parool reageren op de uitspraken van Stef Blok in een besloten bijeenkomst.

Minister Stef Blok. Beeld anp
Minister Stef Blok.Beeld anp

Minister Stef Blok, zo is in geluidsopnamen te horen die door Zembla zijn onthuld: "Ik begrijp de mensen in Amsterdam-West."

Nee minister, u begrijpt ons allerminst als u de multiculturele samenleving 'niet vreedzaam' noemt. Natuurlijk gaan er dingen fout, maar schilder hele wijken niet af als gevaarlijke banlieues. Dat is een populistische leugen, bedoeld om de eigen achterban te paaien.

In Nederland hebben we gelukkig geen banlieues. Dat is te danken aan de onbaatzuchtige inzet van bewoners zelf. De politiek kan hen beter ondersteunen in plaats van ondermijnen.

Verlaat die ivoren Haagse toren en kom eens kijken hoe het écht hier is in Amsterdam (Nieuw-)West. Als oud-deelraadslid leid ik u graag rond en breng ik u in contact met bewoners die het verschil maken. Mensen die u duidelijk niet kent of begrijpt.

Jeroen Mirck, Amsterdam

Dankzij de uitspraken van Stef Blok op een besloten bijeenkomst weet ik nu dat er iets fundamenteel mis is met mijn genen. Ik voel me namelijk als witte Hollander wel thuis tussen alle verschillende nationaliteiten om me heen, zoals de Turkse eigenaar van de kebabzaak met zijn vakantieverhalen, de Marokkaanse snackbarhouders die iedere gast met grappen en grollen in de ­maling ­nemen, mijn Syrische kapper met zijn prachtige beschrijvingen van Damas­cus, de volkse types die op straat een praatje maken, mijn Surinaamse buurvrouw die in de gaten houdt of alles goed gaat.

Ik woon er middenin en vind het geweldig.

Zo'n contrast met de kapitale ­miljoenenpanden even verderop, waar de luiken gesloten zijn, nooit ­iemand thuis is en de percelen met ­grote hekken zijn afgeschermd. ­

Beveiligingscamera's vormen het enige visuele contact met de straat en alarmsystemen houden iedereen met andere genen buiten de deur.

Ik ken de bewoners niet persoonlijk, maar het zijn vast de hardwerkende Nederlanders die goudeerlijk en liberaal hun vermogens vergaren. Mensen met dezelfde Ons kent Ons genen als Stef Blok.

Zij zullen door hun ruime kamers rollen van geluk met deze minister van Buitenlandse Zaken die hen zo goed begrijpt.

Minister, bedankt voor deze eye-opener: ik koester mijn disfunctionele genen bewuster dan ooit tevoren!

Ed Snijders, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden