Opinie

‘Verhoogde loodconcentraties zijn schending van mensenrechten’

Het is krankzinnig dat in onze hoofdstad, met het fantastische Waternet, de verantwoordelijkheid wordt overgelaten aan verhuurders en woningcorporaties. Dat betoogt Giacomo Galli.

Giacomo Galli
null Beeld ANP XTRA/Rob Engelaar
Beeld ANP XTRA/Rob Engelaar

Laat het heel duidelijk zijn.

De verhoogde loodconcentraties in Noord, Oost, bij de Theo Thijssenschool – en ongetwijfeld op veel meer plekken in Amsterdam – zijn niets anders dan een schending van het internationaal mensenrecht op schoon drinkwater. De gemeente moet nu de regie nemen samen met Waternet.

De Verenigde Naties heeft in 2010 het mensenrecht op schoon drink­water erkend. De staat draagt verantwoordelijkheid voor het respecteren en vervullen van dit mensenrecht. Als deskundige op dit gebied ken ik internationaal vele voorbeelden van schendingen van dit mensenrecht, ook in het rijke Westen.

In Flint, Michigan (VS) schoten de loodconcentraties in drinkwater omhoog door bezuinigingen en werd dit bewust achtergehouden voor de bewoners. Voornamelijk armere Afro-Amerikaanse gezinnen werden hierdoor getroffen. Ik had nooit ­verwacht dat soortgelijke ontwikkelingen ook in mijn eigen stad gaande zijn.

Nederland staat internationaal bekend als toonaangevend op het gebied van waterbeheer. Het is krankzinnig dat in onze hoofdstad, met het fantastische Waternet, de verantwoordelijkheid over de – ­letterlijke – laatste loodjes wordt overgelaten aan verhuurders en woningcorporaties.

Deze taak is overduidelijk niet naar behoren aangepakt en de informatievoorziening herover is ook behoorlijk tekortgeschoten. De gemeente heeft als verantwoordelijke overheidspartij ervoor te zorgen dat het mensenrecht op water voor alle Amsterdammers wordt gerespecteerd.

Giacomo Galli is beleidsmedewerker waterbeheer bij Both Ends, een ngo op het gebied van ­klimaat, ­duurzaamheid en mensenrechten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden