Opinie

‘Verdwijnen van De Echo ontneemt burgers informatie over stad’

Met het opheffen van De Echo verdwijnt een gratis bron van informatie in de stadsdelen. John Jansen van Galen maakt zich zorgen over de gevolgen van dit zakelijke besluit op de lokale democratie.

John Jansen van Galen
De Echo  Beeld
De Echo

De Echo houdt deze maand op te bestaan. Daar gaat een gratis Amsterdams huis-aan-huisblad aan verloren met een rijke historie, sedert 1952. Verder verliest de stad een potentieel vehikel van democratie in de buurten.

Natuurlijk is De Echo in de eerste plaats een vehikel voor reclame. Voor zover er journalistieke teksten in staan, verschijnen die als het ware op de achterzijde van de advertenties. En ze betreffen doorgaans, zoals overal in den ­lande, overgenomen persberichten, aankondigingen van festiviteiten en foto’s van stadsdeel­bestuurders op verjaarsvisite bij de spreekwoordelijke honderdjarige buurt­bewoonster.

Maar daar hoeft het niet bij te blijven. Door zijn hoge dekkingsgraad (ondanks brievenbusstickers wordt vrijwel elke woning bereikt) kan het huis-aan-huisblad dienen als een informatiekanaal voor burgers over kwesties in hun stadsdeel die maatschappelijk en politiek relevant zijn.

Of lopen adverteerders meteen weg als het huis-aan-huisblad over meer bericht dan bruiloften en partijen? De ervaring leert anders: ze hebben het blad door zijn grote dekking te hard nodig voor hun reclame.

In Amsterdam-Noord namen in het afgelopen voorjaar een drietal journalisten (onder wie ik) het initiatief om een steunredactie voor De Echo te vormen teneinde belangeloos, liefst iedere week, een reportage te leveren over een zaak die voor de Noorderlingen van belang is. Dat lukte wonderwel en de zwaar onderbezette redactie van De Echo Noord (minder dan één fulltime redacteur) was er maar wat blij mee. We verheugden ons erop om in 2020 door te gaan en startten een interviewserie met sleutelfiguren in Noord, met als eerste (maar nu meteen als laatste) de bestuursvoorzitter van het BovenIJ ziekenhuis.

Gevoel

Nadat het gratis bezorgde Kompas in Noord het veld ruimde, het dito Noord-Amsterdams Nieuwsblad steeds meer advertentieblad werd (dat bovendien te Purmerend wordt samen­gesteld), het online Ilovenoord teloorging en City journalistiek bleef tekortschieten, was De Echo Noord eigenlijk het enige publieke communicatiemiddel voor de bijna 100.000 inwoners van Noord.

De huidige drie stadsdeelbestuurders hadden er een wisselcolumn in en buurtbewoner Chris Keulemans schreef met veel gevoel over de veranderingen in Noord.

In de snelle ontwikkeling van het stadsdeel komt ongelooflijk veel op de bewoners af, waarover ze zich mogelijk willen laten horen of in ieder geval geïnformeerd willen worden: de oeververbinding met de rest van de stad, de snel toenemende woningbouw in deze ‘groene stad aan het water’, de huisvesting van statushouders en asielzoekers, de vestiging van ‘stadsnomaden’, de opmars van horeca, het precaire behoud van Waterland. Het Parool doet, als Amsterdamse stadskrant, journalistiek reuze zijn best maar kan uiteraard niet de ontwikkelingen in alle delen van de stad bijbenen.

Zetbazen

De ‘stadsdeeldemocratie’, door velen verguisd, door anderen gekoesterd, is in het afgelopen decennium al danig uitgehold. Stadsdeel­bestuurders zijn niet veel meer dan zetbazen van het stadsbestuur en moeten hoofdzakelijk dansen naar het pijpen van de Stopera. Ieder Amsterdams stadsdeel kiest nog politieke vertegenwoordigers maar die zijn nagenoeg machteloos, omdat ze niet meer in te brengen hebben dan lege briefjes, namelijk adviezen.

Binnenkort ontbreekt het de burgers ook nog aan een onafhankelijk orgaan voor informatie en meningsvorming – niet onafhankelijk van advertentie-inkomsten, maar wel van de overheid. In Noord verschijnt dan alleen nog periodiek een kostbaar uitgevoerd blad waarin het stadsdeel­bestuur reclame maakt voor zichzelf.

Democratie zonder openheid en tegenspraak is armetierig en ten dode opgeschreven. Het zou de overheid ter harte moeten gaan dat er steeds minder kanalen zijn voor kritiek op en discussie over het beleid. Het wachten is op initiatieven om dit democratische gat te dempen. Of misschien, hopelijk, is met dit artikel het initiatief al genomen?

John Jansen van Galen, journalist en publicist.  Beeld ANP Kippa
John Jansen van Galen, journalist en publicist.Beeld ANP Kippa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden