Lezersbrief

'Verbied offeren van dieren voor religies en tradities'

'Moslims die al een schaap of een geit besteld hebben, vragen wij om te overwegen om het dier in leven te laten,' schrijft Sandra van de Werd in een Lezersbrief. 'Helaas krijgen we op die oproep geen enkele respons.'

Het Parool
Klanten halen lamsvlees bij islamitische slagerij Rif Beeld anp
Klanten halen lamsvlees bij islamitische slagerij RifBeeld anp

Vandaag wordt het Offerfeest weer gevierd. Net als voorgaande jaren roepen wij samen met andere dierenorganisaties moslims op om geld te offeren in plaats van een onschuldig dier. Dat geld kan gebruikt worden voor plantaardig voedsel en hulp­goederen voor mensen en dieren in nood.

Moslims die al een schaap of een geit besteld hebben, vragen wij om
te overwegen om het dier in leven te laten. Wij bieden opvangplekken aan waar de dieren oud mogen worden. Helaas krijgen we op die oproep geen enkele respons.

Het offeren van dieren is gebaseerd op het herdenken van een oud, wreed verhaal. In de huidige tijd zou zo'n verhaal geen voet meer aan de grond krijgen: een vader die zijn onschul­dige zoon gaat offeren en daar op het laatste moment van weerhouden wordt door een al even onschuldig schaap te offeren.

Wat heeft trouw aan Allah te maken met het laten ­lijden van onschuldige dieren?

Ik ben voor godsdienstvrijheid, maar in de Grondwet ontbreekt hierover het belangrijkste element: dat geloof niet ten koste van mensen en andere diersoorten moet gaan. Om die reden zou de overheid het misbruiken en offeren van dieren voor religies, tradities en vermaak behoren te verbieden.

Dat geldt uiteraard niet alleen voor de offerdieren van het Offerfeest, maar ook voor de kippen van het kipslingeren, een gebruik van ­ultraorthodoxe Joden om van hun zonden af te komen. Ook geldt het voor de talloze dieren die gedood worden voor het christelijke vredesfeest Kerstmis.

Sandra van de Werd, Comité ­Dierennoodhulp, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden