Lezersbrief

‘Verander niets aan onze Kattenlaan’

Paroollezer Saskia Goldschmidt kan zich niet vinden in het beeld van de Kattenlaan dat is geschetst in Het Parool. ‘Ik woon al 25 jaar op de Kattenlaan en herken niets in de beschreven horror.’

De Kattenlaan. Beeld Jean-Pierre Jans

Ik las met verbazing in Het Parool van 17 juli dat de bewoners van de Kattenlaan het voetgangers- en fietsersverkeer zouden willen scheiden. Een aantal bewoners maakt zich daar al een paar jaar hard voor. Maar er zijn er evenveel die ­tegen plannen voor scheiding zijn. Ik behoor, als bewoner van de Kattenlaan, tot die laatste groep.

De Kattenlaan heeft de status van woonerf. Dat betekent dat voetgangers mogen lopen waar ze willen en fietsers maximaal 15 km per uur mogen fietsen. Dat is niet de praktijk, maar als de status van woonerf wordt opgeheven, komt de voetganger alleen maar meer in de verdrukking. Bovendien ligt aan het begin van de Kattenlaan een opgang, die toegang geeft tot de kelders. Elk plan voor scheiding van verkeersstromen loopt letterlijk stuk op die opgang.

In het artikel wordt gesproken over ‘chaos die voortdurende consternatie, angst, bijna-ongelukken en echte ongelukken schept’. Ik woon al 25 jaar op de Kattenlaan en herken niets in de beschreven horror.

Ja, er wordt soms te hard gefietst, maar in al die tijd ben ik nooit getuige geweest van een echt ongeluk, afgezien van die ene keer dat een jongen, knetterstoned, tegen een pui is opgereden. Het risico op een ongeluk is in de Kattenlaan wellicht groter dan wanneer men op een verlaten landweg loopt, maar dat is het geval in de hele stad. Het zij zo.

Men pleit ook voor het ‘verwijderen van obstakels’. Daarmee worden vooral de bomen bedoeld. Ooit heeft Sieben Soutendijk, buurtbewoner en voorzitter van het inmiddels opgegeven comité Bomen terug in de ­Kattenlaan, jarenlang gestreden, nadat een aannemer een aantal populieren illegaal had gekapt.

Uiteindelijk heeft de gemeente als compensatie een paar leilindes geplaatst. Die zijn niet erg indrukwekkend. Maar het zijn bomen en ik ben van mening dat niet alleen dat wat succesvol is bestaansrecht heeft. Laat ze staan. Ook al lijken ze meer op wasrekken, ze herinneren ons eraan dat men wat rücksichtslos is vernietigd, zomaar kan vervangen.

Laat ook de overgebleven populieren staan, al doen ze het wegdek golven. De hele situatie is niet ideaal, net als het leven zelf. Laten we niet reguleren waar dat niet nodig is. Het verkeer in de Kattenlaan redt zich al 25 jaar behoorlijk goed. De Kattenlaan heeft de status van woonerf, en dat moeten we zo houden.

Saskia Goldschmidt, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden