Han Lips

Veel woorden maar weinig water bij het RTL Verkiezingsdebat

Columnist Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: het RTL Verkiezingsdebat.

RTL VerkiezingsdebatBeeld RTL 4

Het waterschap, heerlijk bestuurslaagje is dat toch. Dat ergens onder leiding van een dijkgraaf allemaal mensen namens ons aan het vergaderen zijn over waterstanden, Lips vindt het een kostelijk idee. Alleen wel vervelend dat hij om de zoveel jaar wordt lastiggevallen met de vraag wie die mensen dan moeten zijn.

Maar goed, in sommige landen staan mensen een week in de rij om te mogen stemmen, dus het minste wat Lips kan doen om aan zijn burgerplicht te voldoen is zich een beetje verdiepen in de thema's en de standpunten van de partijen.

En dus stemde hij vol goede moed af op het RTL Verkiezingsdebat. Zou Sybrand Buma voor of tegen de verhoging van de watersysteemheffing zijn? Wil Rob Jetten een medicijnfilter op waterzuiveringsinstallaties? En is Thierry Baudet voor het bestrijden van wilde exoten?

De Rode Hoed was mooi verlicht, Frits Wester had er zin in, er waren knoppen die ingedrukt konden worden en de politiek leiders probeerden ontspannen te lachen. Kortom: een typisch verkiezingsdebat.

Maar al snel werd duidelijk dat de waterschapsverkiezingen er bekaaid vanaf zouden komen. Het ging over de zorg. Over koopkracht. Over Europa, en over het verdrag van Marrakech. En tijdens de reclame kwam een hallucinant spotje voorbij waarin Mark Rutte en Erica Terpstra figureerden in Kunst en Kitsch.

Even leek het ervan te komen, toen Lodewijk Asscher weigerde om te discussiëren over Zwarte Piet. "Dit slaat nergens op, dan doen we net alsof de verkiezingen op 20 maart daarover gaan," zei hij.

"Precies," riep Lips vanaf de bank, "het gaat over de ­waterstand in mijn hoogheemraadschap!"

Maar toen begon Geert Wilders er alweer doorheen te tetteren en waren de waterschappen weer verder weg dan ooit. En wist Lips nog steeds niet of hij nou voor of tegen het drassig houden van veengebieden moet zijn.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden