Han Lips

Van Onschatbare Waarde is leuker dan Tussen Kunst en Kitsch

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Van Onschatbare Waarde.

Van Onschatbare Waarde Beeld NPO 1
Van Onschatbare WaardeBeeld NPO 1

Een van Lips favoriete klassiekers is Tussen Kunst en Kitsch. Naar ouwe meuk koekeloeren en dan met z'n tweeën vanaf de bank gokken hoeveel het waard is: heerlijk.

Sinds kort is er een vergelijkbaar programma dat nog tien keer leuker is: Van Onschatbare Waarde. Een geniaal format in al zijn eenvoud: Van Onschatbare Waarde gaat verder als Tussen Kunst en Kitsch écht interessant begint te worden.

Ook bij Van Onschatbare Waarde nemen gewone stervelingen hun van oma geërfde tabaksdozen, op veilingen opgeduikelde reclameborden en pocketglobes mee naar experts. En ook die deskundigen schatten de herkomst, het jaartal en de staat van het object in.

Maar dan trekken ze zich terug in een kamer, en komen de eigenaren onderhandelen. Want die deskundigen zijn van plan de spullen te kopen - liefst voor weinig.

De onderhandelingen zijn uitermate spannend, vooral omdat de vier experts goed gecast zijn. Je hebt Ilse, een ietwat zuinige maar keiharde zakenvrouw, Arnold, die bizar veel weet van antiek en mensen direct confronteert met onzinnige vraagprijzen, en Ebert, een joviale vent met tattoos die het hippere spul probeert te bemachtigen.

Lips' favoriet is echter Bert, de big spender. Bert schaft alles aan wat hij mooi vindt, voor in zijn eigen interieur of dat van zijn logementen.

Donderdag waren we getuige van een impulsaankoop van meer dan vier mille; een piepklein schilderijtje van Willem Maris met koetjes aan de waterkant. Bert tegen zijn knorrende mopshond, nadat hij de deal had gesloten: "Mientje! Voor boven de mand."

Op naar seizoen drie.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden