Han Lips

Van Gogh-dief heeft vooral last van de schadevergoeding

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: de rover van de twee Van Goghs.

Okkie in de documentaire van Brandpunt. Beeld NPO
Okkie in de documentaire van Brandpunt.Beeld NPO

Het was de avond van Okkie de inbreker, die in DWDD én bij Pauw mocht vertellen hoe hij zijn kraak zette in het Van Goghmuseum.

Tussendoor vulde hij een hele aflevering van Brandpunt. Hij zag het als zijn 'Willem Duysmomentje'.

Zoals Aage M., de brandkastkraker met zijn thermische lans, in 1976 bij Willem Duys ging zitten, zo koos ook Okkie voor de nummer ééntalkshow van zijn tijd - ook een manier om Matthijs te vleien. "Het is tof om hier te zijn."

Zijn verhaal aan de talkshowtafels deed de documentaire van Brandpunt geen goed. Misdaadjournalist Vincent Verweij volgde Okkie bij zijn plan om de schilderijen bij het museum terug te bezorgen.

Het beviel Okkie maar niks dat hij na het uitzitten van zijn straf nog vastzat aan een schadevergoeding aan het museum. Dus als de kunst nou maar terug zou komen, was er geen schade meer, toch?

Uiteindelijk kwamen de schilderijen vanzelf boven water. De Italiaanse maffiabaas waar Okkie ze twaalf jaar geleden had weggezet had ze gebruikt om strafvermindering te krijgen.

Dat was het nieuws dat Verweij boven water tilde - het was in de Nederlandse onderwereld ook al eens gebeurd. Maar het sneeuwde allemaal onder in de schelmenroman die de Brandpunt-reportage was geworden.

Nee, geen spijt. Okkie bleef het zeggen tegen de biechtvaders van NPO1. "Als ik me zou schamen, zat ik niet hier."

Bij Pauw had hij zijn verhaal al iets aangepast: als hij nou had geweten dat hij mensen zou kwetsen met de schilderijenroof, maar ja, hij wist het niet.

Weer wat geleerd. Waarna Verweij zich belachelijk maakte met de opmerking: "Ik zie een boef die interesse voor kunst ontwikkelt."

En Okkie steeds maar weer opveren als hij zijn schadevergoeding aan de kaak mocht stellen. Zo bleek het aanschuiven bij twee talkshows voor hem de kortste weg naar een transactie, net als het jatten van twee schilderijen.

Lees ook: Hoe de gestolen Van Goghs terugkeerden naar Nederland

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden