null Beeld Artur Krynicki
Beeld Artur Krynicki

Van Engelshoven laat met dedain zien dat ze geen benul heeft

PlusTinkebell

Tinkebell

Wat waren we verheugd, opgetogen zelfs toen Ingrid van Engelshoven aantrad. Een minister van kunst en cultuur die zelf ook van theater houdt. Wat een verádeming!

Helaas blijkt deze minister weinig oog te hebben voor de rest van de sector, met als grootste blinde vlek: beeldend kunstenaars. Wie slechts denkt in gezelschappen en theaterzalen kan zich kennelijk moeilijk voorstellen dat vele professionals afgezonderd van de wereld, zélf investeren in de ontwikkeling van hun werk. Zonder opdrachtgevers, zonder subsidies, maar wel afhankelijk van de kunstmarkt. En die ligt nu voor een heel groot deel van het segment, nagenoeg stil.

De minister was daarvoor gewaarschuwd. Er zijn talloze ideeën aangedragen over hoe ook beeldend kunstenaars door de crisis heen geholpen kunnen worden. Toch stelt ze ‘dat ze geen idee heeft of individuele kunstenaars baat hebben bij steun aan productiehuizen en of het wenselijke trickledowneffect wel bestaat. (…) Daar moet echt eerst onderzoek naar gedaan worden.’

De motie die de Kamer in juni al had aangenomen om te onderzoeken hoe de markt te stimuleren met fiscaal voordeel bij kunstinvesteringen, heeft ze naast zich neergelegd. “Omdat er allang fiscale regelingen zijn binnen de Geefwet. De kunstenaars zijn daar zelf gewoon niet goed van op de hoogte.”

Dit heet: met dedain laten zien dat je zelf geen benul hebt.

De Geefwet is voor culturele organisaties met een status als Algemeen Nut Beogende Instelling, veelal stichtingen en musea. Giften zijn dan (deels) belasting aftrekbaar. Maar een kunstenaar is geen organisatie. En donaties staan los van de kunstmarkt. Met andere woorden: kul.

Ook de aangenomen motie waarin de minister wordt verzocht in gesprek te gaan met de Sociaal Creatieve Raad over hoe kunstenaars te betrekken en mee te laten denken bij de oplossing van sociale en maatschappelijke kwesties heeft ze niet uitgevoerd.

Hoopvol lazen we maandag de kop boven het bericht op rijksoverheid.nl: ‘Tweede steunpakket cultuur richt zich op makers en artiesten’.

Maar helaas. Wie doorleest komt bedrogen uit. Naast veel steun voor theaters, musea en productiehuizen kunnen straks tussen de vijf- en zevenduizend makers en ‘creatieve professionals’ (van de 160.000) gebruikmaken van subsidieregelingen via zes fondsen, waarvan er slechts één is gericht op beeldend kunstenaars. Het gaat om 35,75 miljoen euro van het totale noodbudget van bijna 500 miljoen.

Commissies zullen gaan uitmaken welke toptalenten een doekje voor het bloeden krijgen. Het gemiddeld omzetverlies van kunstenaars is 67 procent. Van generieke noodsteun is wederom geen sprake. Van enige visie evenmin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden