Opinie

'Van der Staaij gaat tegen de Grondwet in'

Door de Nashvilleverklaring te tekenen hebben Kees van der Staaij en Diederik van Dijk hun taak als volksvertegenwoordiger grof verzaakt, betoogt Tahrim Ramdjan in dit opiniestuk.

Tahrim Ramdjan
De Oranjekerk in De Pijp hing maandag regenboogvlaggen uit, als protest tegen de Nashville­verklaring. Beeld Maarten Steenvoort
De Oranjekerk in De Pijp hing maandag regenboogvlaggen uit, als protest tegen de Nashville­verklaring.Beeld Maarten Steenvoort

Toen ik recent een bijeenkomst in een buurtcentrum in Amsterdam-Nieuw-West bijwoonde waar burgemeester Femke Halsema in ­gesprek ging met Amsterdammers, stelde een imam vragen over haar positie ­ten opzichte van orthodoxe moslims.

Plots ontstak een oudere witte man in woede om het feit dat hij door jongens uit de buurt was uitgescholden om zijn geaardheid en kledingkeuze. De imam verstarde even, wijzigde als donderslag bij heldere hemel zijn toon, en wendde zich tot deze man: "Meneer, ik sta hier ook voor uw vrijheid en dat zal ik altijd blijven doen!"

Zo ken ik mijn stad en zo ken ik mijn land. Des te geschokter was ik bij het lezen van de Nashvilleverklaring, ondertekend door honderden vooraanstaande orthodox-christelijken, die fel ageert tegen homoseksuelen en transgenders.

In Nederland bestaat een aantal grondrechten dat permanent in strijd met elkaar lijkt te zijn. Een veel genoemd voorbeeld is de spanning tussen de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst, die oplaait wanneer extreemrechtse politici zich kritisch uitlaten over de ­islam.

In het geval van de Nashvilleverklaring is er echter een spanning tussen enerzijds zowel de vrijheid van meningsuiting als de vrijheid van godsdienst, en anderzijds het meest fundamentele en belangrijke recht in dit land, dat in verschillende gedaanten in het nationale en ­internationale recht te vinden valt.

Noem het artikel 1 van onze Grondwet, het discriminatieverbod. Noem het artikelen 1 en 2 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, de gelijkheid en gelijke waardigheid der mensen.

Noem het artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, het recht op bescherming van de privésfeer, of artikel 12, het recht op huwelijk. Of kijk naar de buren: de Duitsers hebben het prachtig verwoord in de Grondwet, artikel 5: het recht op het ontwikkelen van je eigen persoonlijkheid.

In essentie gaat het om een recht dat inherent is aan de menselijke staat en een appèl doet op ons mens-zijn. Het recht om jezelf te kunnen zijn, om lief te hebben. Het recht om op zoek te kunnen gaan naar je geluk, in de vorm die jou gelukkig maakt. Aan het einde van de dag is dat immers alles wat een mens wil.

De zoektocht naar dat einddoel kent vrijwel ieder mens. Dat is immers wat leidt tot een imam die in een ­hevig debat van toon verandert. Dat is immers wat leidde tot het feit dat Nederland nota bene als eerste land ter wereld het ­huwelijk openstelde voor homoseksuelen in 2001.

Het is dan niet enkel vrij extremistisch en ronduit cru om een ander die zoektocht te willen ontnemen, puur omdat het niet strookt met je eigen denkbeelden, het druist regelrecht in tegen de Nederlandse cultuur en geschiedenis.

Veroordeeld worden
Des te saillanter is de ondertekening van de ­verklaring door SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij en SGP-senator Diederik van Dijk. Naar de Nederlandse Grondwet dienen volksvertegenwoordigers 'het gehele Nederlandse volk te vertegenwoordigen' - en door expliciet te verklaren dat homoseksualiteit een zonde is, wordt deze plicht grof verzaakt.

Het feit dat zij een partij vertegenwoordigen die ietwat conservatiever is, betekent niet dat zij niet langer hoeven te staan voor al die jongens, meisjes en iedereen daartussen­in, die zichzelf willen zijn, maar dat (nog) niet durven uit angst om veroordeeld te worden.

Die geliefd willen worden, ondanks het feit dat er velen zijn die hen dat recht willen ontnemen. Dat is wat de Nashvilleverklaring in stand houdt, en dat is absoluut hartverscheurend.

Tahrim Ramdjan, student rechtsgeleerdheid en politics, psychology, law and economics aan de UvA. Beeld
Tahrim Ramdjan, student rechtsgeleerdheid en politics, psychology, law and economics aan de UvA.Beeld

Lezers reageren op de Nashville-verklaring

De heisa over de Nashvilleverklaring is wat belachelijk. De ondertekenaars, waaronder de reliclown Kees van der Staaij, deden niets ­anders dan een mening uiten, eentje die al lang bekend was. Verwerpelijke meningen uiten is een grondrecht, zolang ze niet in strijd zijn met de wet.

Zoals het natuurlijk ook een grondrecht is om de idioten die het woord van God zo verkrachten af te branden. Beter is echter om hun ­rariteit dood te zwijgen. En ware christenen zullen hun kerken mijden.
Leo Jacobs, Amsterdam

Koning Willem-Alexander is mijn koning wanneer hij zich als ­protestant en als staatshoofd zou uitspreken tegen de weerzinwekkende uitingen van de heer Van der Staaij. Dan ben ik bereid het komende jaar om niet het koninklijk zilver te poetsen. Ik hoop het druk te krijgen.
Matthijs Hoogland-Mater, Amsterdam

De kritiek van zowel predikanten als politici op de ondertekenaars van de Nashvilleverklaring over ­onder meer homoseksualiteit heeft iets hypocriets. Zulke predikanten nemen kennelijk afstand van hun ­eigen 'geopenbaarde', gezagheb­bende Bijbel en geloofsartikelen.

Want in zowel het Oude als het Nieuwe Testament wordt de homoseksuele praktijk met klem veroordeeld. Betreffende politici horen we nauwelijks als het gaat om vergelijkbare standpunten in de islam. De SGP neemt de Bijbelteksten over homoseksualiteit serieus en dat is bekend.

De vrijheid van godsdienst en van ­meningsuiting geeft ook orthodoxe christenen de ruimte om hun standpunt over homoseksualiteit uit te dragen. Het is wat anders als gelovigen hun orthodoxe standpunt tot wet willen verheffen. Dan worden homoseksuele mensen gekneveld in hun vrijheid.

In de publieke ruimte moet de staat vrijheid van godsdienst en van meningsuiting binnen de ruimte van de seculiere wetten garanderen, zonder zelf partij te kiezen.
Paul Schermers, Apeldoorn

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden