Lezersbrief

‘Van den Heuvel zat er alleen pro forma’

Paroollezer Pleun van Vliet uit in deze lezersbrief haar ongenoegen over presentatrice Janine Abbring. ‘Wanneer gaat de VPRO nu eindelijk voor dit prachtprogramma eens een interviewer aanstellen die in staat is de gast te laten schitteren?’

Gastvrouw Janine Abbring. Beeld ANP Kippa
Gastvrouw Janine Abbring.Beeld ANP Kippa

Het is weer juli en dus moet er gezeurd worden over Zomergasten. Stomvervelend, maar ik doe het toch. En dan zeg ik nogmaals: ik kijk dit programma voor de gasten. Niet voor de gastvrouw. Ik vind de gastvrouw irritant.

Telkens wanneer de gast zijn of haar eigen boeiende pad dreigt in te slaan, waarvoor hij of zij tenslotte was uitgenodigd, komt het “Ja, maar…?”-vraagje van Janine Abbring ertussendoor, als de immer dwingende vinger van Hermelien Griffel uit Harry Potter die ook overal het antwoord al op weet.

Lijkt mij als geïnterviewde ­heel vervelend, om telkens onderbroken te worden op die ­manier; zou ik iets van zeggen als ik daar zat. Maar goed.

Zondag keken wij naar John van den Heuvel. Ik heb niks met John van den Heuvel, hoewel ik sinds ­zondag weet dat wij wellicht ooit nog een dansje kunnen wagen op ­Barry White.

John heeft een spannend ­leven ­(bedreigde burger) en een spannend beroep (voormalig agent, misdaadjournalist) waar de meeste mensen nooit een inkijkje in zullen krijgen. En John wil ons daar alles over vertellen. Wat fijn!

Maar dat mag niet van Janine ­Abbring. Janine wil alleen praten over wat zij zelf niet snapt, ongeacht of ons of John dat boeit. Feitelijk zit John van den Heuvel daar dus pro forma; hij is geen gast maar een onderzoeksobject.

Wanneer John eindelijk uit zijn rol van beheerste smeris valt en gepassioneerd een tirade tegen de legalisering van drugs en romantisering van misdaad afsteekt, krijgt hij ­meteen een fikse tik op zijn vingers van de grachtengordel: “Nou, jij bent wel moralistisch…”

Moralistisch?! Nederland is toch een rechtstaat? Dan mag je toch vóór de wet zijn, zullen we maar zeggen? En drugs gebruiken is toch gewoon medisch, psychologisch en juridisch niet handig?

Je zou denken: jee, John, dat is nou eens een lekkere niet-linkse visie, leg dat eens uit op basis van wat jij ­allemaal hebt gezien en hebt meegemaakt. Wij hebben ook maar ­alles alleen uit een boekje. ­Misschien kunnen wij wat van jou ­leren...

Wanneer gaat de VPRO nu eindelijk voor dit prachtprogramma eens een interviewer aanstellen die in staat is de gast te laten schitteren?

Pleun van Vliet, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden